Ρεσβερατρόλη το όνομα του αντιοξειδωτικού που χαρίζει μακροζωία

Η ρεσβερατρόλη είναι μία χημική ένωση, η οποία υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, στη μαύρη σοκολάτα, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Ιδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης. 

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

H περιεκτικότητα  έχει σχέση με τη διάρκεια παρουσίας της φλούδας ειδικά στα σταφύλια. Η ποσότητα της ουσίας διαφέρει από ρόγα σταφυλιού, γιατί όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα περιέχουν. 

Θεωρείται ως το ενεργό συστατικό, που κάνει το σταφύλι να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και τις απομακρύνει από τον οργανισμό. Για την επίτευξη ευεργετικών συγκεντρώσεων στο αίμα όμως, θα έπρεπε ένας άνθρωπος να πίνει μεταξύ 600-1000 μπουκάλια κόκκινο κρασί την ημέρα. Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της υψηλής πρόσληψης αλκοόλ θα εξουδετέρωνε οποιαδήποτε οφέλη της ρεσβερατρόλης!

Πώς ένα ποτήρι ή δύο από κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη γήρανση, τη φλεγμονή και τον καρκίνο, καθώς και την υγεία της καρδιάς; Είναι ένας μηχανισμός, που ονομάζεται hormesis, ο οποίος ενεργοποιεί τη φυσική αντίδραση του οργανισμού υποβάλλοντάς τον σε ήπιο  στρες.

Εκτός από τα σταφύλια και το  βούτυρο από φιστίκια περιέχει έως και 13 mg ρεσβερατρόλης ανά φλιτζάνι, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου και νιασίνης. 

Στην μαύρη σοκολάτα, η ρεσβερατρόλη αναμειγνύεται ωραία με άλλα αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και ο χαλκός. Τέλος τα μύρτιλα αν και δεν περιέχουν όμοια ποσότητα ρεσβερατρόλης με τα σταφύλια, είναι εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικών ινών, βιταμίνης C και Κ, καθώς και μαγνησίου.

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: