Μια βιομηχανία τροφίμων με... άρωμα Ελλάδας

Μια σειρά από «λειτουργικά» τρόφιμα βρίσκεται υπό δοκιμή στην Ελλάδα σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής για την ώρα. Τα τρόφιμα αυτά είναι, μεταξύ άλλων, ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που εμπεριέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Η χρησιμότητα τέτοιων συστατικών στις τροφές έχει μια διπλή σημασία: από την μία προστατεύει πιο αποτελεσματικά τα τρόφιμα από αλλοίωση, από την άλλη, σε επίπεδο προοπτικής, μπορεί ακόμα και να καταργήσει οριστικά την ανάγκη για συντηρητικά. Στην προσπάθεια για αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά και κατ' επέκταση την δημιουργία νέων υγιεινών τροφίμων συμμετέχουν τόσο ελληνικά πανεπιστήμια όσο και ελληνικές εταιρείες και αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να συντελεστεί μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών, η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα.

Στην διαδικασία εμπλέκονται και πανεπιστήμια και εταιρείες από την Κίνα, που ως χώρα ενδιαφέρεται επίσης για μια αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Χαρακτηριστικό είναι πως την Κίνα έχει ήδη επισκεφθεί ελληνική αντιπροσωπεία στην Κίνα προκειμένου να ανταλλαχθούν δείγματα φυτών και μούρων. Η συνεργασία των εν λόγω φορέων γίνεται στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, που είναι ενταγμένο στη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας και ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησής έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι ερευνητές μελετούν τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές -ακόμη και αντικαρκινικές- ιδιότητες μεταξύ των οποίων το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Όλες αυτές οι ουσίες προορίζονται χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε τρόφιμα που θα βελτιώνουν την υγεία. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου Ιωάννη Κουρκουτά, επίκουρου καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), το εγχείρημα αυτό θα βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Από την πλευρά του, μιλώντας στην συγκεκριμένη εκδήλωση, ο δρ. Δημήτρης Τσιμογιάννης του ΕΜΠ, τόνισε πως η ελληνική βιομηχανία αρωματικών φυτών είναι για την ώρα μικρή και δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική, καθώς παράγει μόνο αιθέρια έλαια, πετώντας το υπόλοιπο φυτό ενώ θα μπορούσε να το αξιοποιεί. Ξεκαθάρισε επίσης πως αυτό είναι κάτι που θα επιδιωχθεί στο μέλλον με την παραγωγή και εκχυλισμάτων.

Όροι: 
Κατηγοριες: