Λαχανικά από τον Άρη

Επιστήμονες που εργάζονται πάνω στην καλλιέργεια εδάφους παρόμοιου με αυτό του πλανήτη Άρη και της Σελήνης, διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το έδαφος αυτό περιέχει βαριά μέταλλα στις ίδιες σχεδόν ποσότητες, δεν εντοπίστηκαν ποσότητες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου στα σπαρτά που καλλιεργήθηκαν.

 

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Επιστήμονες του Wageningen University and Research Centre, εργάζονται πάνω στην καλλιέργεια σπαρτών σε έδαφος παρόμοιο με αυτό του Άρη και της Σελήνης. Όπως και το πραγματικό έδαφος των πλανητών έτσι και το προσομοιωμένο περιέχει βαρέα μέταλλα στις ίδιες σχεδόν ποσότητες. Τέσσερα από τα σπαρτά που καλλιεργήθηκαν εξετάστηκαν για την περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα. Δεν εντοπίστηκαν ποσότητες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Τα τέσσερα σπαρτά είναι συνεπώς ασφαλή προς βρώση και για κάποια μέταλλα η συγκέντρωσή τους αποδείχθηκε μικρότερη κι από αυτή σε σπαρτά που καλλιεργήθηκαν σε γλάστρες.

Προηγούμενες έρευνες των επιστημόνων του Wageningen είχαν ήδη δείξει ότι τα σπαρτά μπορούσαν να αναπτυχθούν αρκετά καλά σε εδάφη παρόμοια με αυτά του Άρη και της Σελήνης αν προστίθεντο οργανικές ύλες. Βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, κάδμιο και χαλκός είναι γνωστό ότι υπάρχουν στα εδάφη. Αν περάσουν στα μέρη των σπαρτών τα οποία μπορούν να φαγωθούν, τότε θα κάνουν τα λαχανικά ακατάλληλα προς βρώση από τους ανθρώπους. ‘Για τα ραδίκια, τον αρακά, τη σίκαλη και την ντομάτα κάναμε μια βασική ανάλυση και τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα’, λέει ο οικολόγος Wieger Wamelink. ‘Μπορούμε να τα φάμε και είμαι πολύ περίεργος για το τι γεύση θα έχουν οι ντομάτες. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε και τα 10 σπαρτά ακόμη και για αυτόν τον λόγο έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης από το κοινό μέσα από την οποία ο κόσμος μπορεί να νιώσει ότι συμμετέχει ενεργά στην έρευνα. Οι δωρητές θα λάβουν μια ποικιλία δώρων, από τα οποία το δικό μου αγαπημένο είναι ένα δείπνο βασισμένο στη σοδειά, το οποίο θα περιλαμβάνει πατάτες και ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε έδαφος παρόμοιο με αυτό των δύο πλανητών’.

Μόνο 4 από τα 10 σπαρτά έχουν εξεταστεί. Στο παρόν πείραμα οι ερευνητές θα εξετάσουν όλα τα σπαρτά για βαρέα μέταλλα αρκεί να έχουν χρηματοδότηση. Θα κοιτάξουν και για βιταμίνες, φλαβονοειδή (παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της γεύσης) και αλκαλοειδή που μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Τα πρώτα σπαρτά, πράσινα φασόλια, ραδίκια, ρόκα και σπανάκι, έχουν ήδη συλλεχθεί και τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της πατάτας, θα ακολουθήσουν σύντομα. Θα εξεταστεί αν η περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα είναι κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα που έχουν οριστεί από το Ολλανδικό πρακτορείο τροφίμων και από την Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η. Π. Α. Αν οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι είναι ασφαλές να φαγωθούν οι πατάτες, ο αρακάς, τα καρότα, το κάρδαμο, τα πράσινα φασόλια, τα ραδίκια, η σίκαλη και οι ντομάτες, θα οργανώσουν ένα γεύμα για τους χορηγούς της έρευνας. Οι χορηγοί θα είναι οι πρώτοι που θα φάνε τις ντομάτες από τον Άρη και θα κρίνουν αν έχουν διαφορετική γεύση από τις κανονικές, γήινες ντομάτες.

Τα ραδίκια είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλων συνολικά, με μια σχετικά υψηλή ποσότητα αλουμινίου, σιδήρου και νικελίου. Είναι ακόμα άγνωστο αν η μόλυνση προέρχεται μόνο έξω από το φυτό ή και από το εσωτερικό του. Αν τα ραδίκια είχαν πλυθεί καλά τότε πιθανόν η περιεκτικότητα σε μέταλλα να ήταν μικρότερη. Το γεγονός ότι τα σπαρτά που καλλιεργούνται σε γήινο έδαφος έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αλουμινίου, αρσενικού και χαλκού από ότι αυτά που καλλιεργήθηκαν σε έδαφος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη, είναι ιδιαίτερα περίεργο. Είναι ακόμα άγνωστο αν η απορρόφηση των βαρέων μετάλλων είναι ίδια στη Γη με αυτή που θα είχαμε σε συνθήκες λιγότερης βαρύτητας όπως στον Άρη και τη Σελήνη. Είναι πιθανό ότι μόνο η επί τόπου έρευνα θα δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Όροι: 
Κατηγοριες: