Επιστήμονες δημιούργησαν ένα τύπο μπανάνας που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές 700.000 παιδιών το χρόνο

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τύπο μπανάνας, πλούσιο σε προ-βιταμίνη Α που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία της ανεπάρκειας βιταμίνης Α ως μία από τις κύριες αιτίες θανάτων των παιδιών στην Ουγκάντα και σε πολλές άλλες φτωχές χώρες.

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν λόγω σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Η έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τύφλωση και ευπάθεια σε ασθένειες και λοιμώξεις. Ο καθηγητής James Dale από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιου του Queensland (QUT) στην Αυστραλία, μετά από πολλά χρόνια δοκιμών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο είδος μπανάνας, πλούσιο σε βιταμίνη Α. Το επίτευγμα, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill και Melinda Gates, θα μπορούσε να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρή ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης. Το έργο που ανέλαβε ο James Dale είναι ανθρωπιστικό και η χρηματοδότηση που έλαβε αποσκοπούσε στη βελτίωση του θρεπτικού περιεχομένου των μπανανών στην Ουγκάντα, όπου ο καρπός είναι το σημαντικότερο βασικό φαγητό στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων.

"Η μπανάνα της Ανατολικής Αφρικής που χρησιμοποιείται στην μαγειρική είναι μια εξαιρετική πηγή αμύλου. Συλλέγεται πράσινη και στη συνέχεια ψιλοκόβεται και μαγειρεύεται στον ατμό ", δήλωσε ο καθηγητής Dale," αλλά έχει χαμηλά επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα προ-βιταμίνης Α και σιδήρου. Οι συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης Α είναι σοβαρές". Εκτίμησε ότι 650.000-700.000 παιδιά παγκοσμίως πεθαίνουν από ανεπάρκεια προ-βιταμίνης Α κάθε χρόνο και πολλές άλλες εκατοντάδες χιλιάδες τυφλώνονται. Αυτό που έκανε ο καθηγητής και η ομάδα του ήταν να πάρουν ένα γονίδιο από μπανάνα που προέρχεται από την Παπούα Νέα Γουινέα και το οποίο έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α αλλά μικρά τσαμπιά καρπών και το έβαλαν σε μπανάνα ποικιλίας Cavendish. Έτσι οι επιστήμονες δημιούργησαν μια πορτοκαλόχρωμη μπανάνα, με υψηλές συγκεντρώσεις προ-βιταμίνης Α.

"Με τα χρόνια, έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια μπανάνα που έχει επιτύχει εξαιρετικά επίπεδα προβιταμίνης Α – πάνω από 4 φορές από τα αναμενόμενα επίπεδα - εξ ου και η χρυσο-πορτοκαλί και όχι ανοιχτόχρωμη σάρκα", δήλωσε ο Dale. "Η επίτευξη αυτών των επιστημονικών αποτελεσμάτων μαζί με τη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Plant Biotechnology Journal αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε μια πιο θρεπτική διατροφή σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες διαβίωσης στην Αφρική”. Τώρα οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουγκάντα και η έρευνα εποπτεύεται από νεαρούς φοιτητές της χώρας αυτής που ήρθαν στο QUT και ολοκλήρωσαν εδώ τα διδακτορικά τους. Εάν οι αρχικές δοκιμές είναι επιτυχείς, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μπανάνες τους θα καλλιεργηθούν από τους αγρότες της Ουγκάντα από το 2021.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: Queensland Univercity of Technology

Όροι: 
Κατηγοριες: