Δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό λειτουργεί και ως ισχυρό φυτοφάρμακο

Η εξολόθρευση των μυγών δεν αποτελεί προφανώς μια εύκολη δουλειά για τον απλό πολίτη. Ευτυχώς, μια ομάδα ερευνητών που μελετούσε την αλκοόλη των σακχάρων (γνωστή και ως ερυθριτόλη) πίσω από το δημοφιλές γλυκαντικό Truvia, ανακάλυψε ότι η γλυκαντική αυτή ουσία αποτελεί την απόλυτη λύση τόσο ως εντομοκτόνο όσο και ως μέσο για τον έλεγχο της γέννησης περισσότερων μυγών.

 

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με το United Press International (UPI), οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel ανακάλυψαν ότι το τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στη Truvia και που ονομάζεται ερυθριτόλη έχει σημαντική και θανατηφόρο δράση στις μύγες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μύγες που κατανάλωσαν την συγκεκριμένη ουσία, δεν γεννούσαν πλέον αυγά.

"Η ερυθριτόλη έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω σε ένα ευρύτερο φάσμα, με στόχο, μεμονωμένα ή στο σύνολό τους, τις ενήλικες προνύμφες που σιτίζονται ενεργά και παράγουν αυγά. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η αναπαραγωγική καταστολή ή διαταραχή έχει πολύ ισχυρό αποτέλεσμα στη μείωση του ποσοστού αύξησης και του μέγιστου μεγέθους του πληθυσμού των παρασίτων", εξηγεί ο Sean O'Donnell, Ph.D., καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Drexel και ένας από τους ερευνητές. Εκτός από αυτό, το πείραμα της ομάδας έδειξε επίσης ότι η ερυθριτόλη σκότωσε τις προνύμφες των μυγών μέσα σε 3 ημέρες, διάστημα στο οποίο οι μύγες δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στην ενηλικίωση. Μετά από την έκθεσή τους στην ερυθριτόλη, μερικές μύγες έζησαν μόνο για 1 ½ ημέρα. Η μπλε χρωστική που παρατηρήθηκε στις μύγες λέγεται ότι ήταν το σημάδι ότι οι προνύμφες πέθαναν εξαιτίας της αλκοόλης σακχάρου που περιέχεται στην Truvia. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Entomology θεωρεί  επίσης ότι το τεχνητό γλυκαντικό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο κατά των μυγών των φρούτων, αλλά και εναντίον άλλων παρασίτων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ερυθριτόλη, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή ανθρακούχων ποτών,  ήταν η πιο θανατηφόρα για τα ενήλικα έντομα φρούτων, γνωστά ως Drosophila melanogaster,  σε σύγκριση με άλλες πολλαπλές πολυόλες (αλκοόλες σακχάρου) που εξέτασαν. 

Μελετώντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων σχετικά με την ασφάλεια της ερυθριτόλης, οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό το γλυκαντικό σκότωσε τις μύγες φρούτων, ακόμη και σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις, αλλά δεν ήταν τοξικό σε ποντίκια και ανθρώπους. Αυτό τους έδωσε την ιδέα ότι αυτή η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτοφάρμακο, ως ασφαλέστερο για τον άνθρωπο από άλλα εντομοκτόνα που μπορούν  να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση ή καρκίνο. Το πείραμα έδειξε ότι η ερυθριτόλη δεν σκοτώνει τα αυγά των εντόμων με την επαφή, αλλά καταστρέφει γρήγορα τις προνύμφες, μετά την εκκόλαψη, εάν αρχίσουν να τρώνε φαγητό που περιέχει ποσότητα αυτής της «ζάχαρης».

Μικρές δόσεις αυτής της ουσίας, ενεργούν με έναν περίεργο τρόπο στις ενήλικες μύγες. Δεν τις σκοτώνουν, αλλά τις στειρώνουν προσωρινά.  Η ερυθριτόλη αποδεικνύεται αποτελεσματικό ισοδύναμο των αντισυλληπτικών. Κατά συνέπεια, ο ψεκασμός μικρών ποσοτήτων αυτού του τεχνητού σακχάρου στα φυτεμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να τα προστατεύσει από τις παρασιτικές κάμπιες, ενώ δεν καταστρέφει τους σημαντικούς επικονιαστές, πολλοί από τους οποίους είναι τα ενήλικα ίδια έντομα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: