Θα πίνατε «εικονική» λεμονάδα;

Αν η όψη και η γεύση της σας θυμίζει λεμονάδα, είστε σίγουροι ότι είναι λεμονάδα; Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη κατάφεραν χρησιμοποιώντας απλά κάποια φώτα LED και ένα ηλεκτρικό παλμό, να ξεγελάσουν τις αισθήσεις ώστε να πιστέψουμε ότι ένα απλό ποτήρι νερό είναι λεμονάδα.

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Η ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης έχει φιλόδοξα σχέδια που όταν τελειοποιηθούν, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μοιράζονται ποτά μέσω του Διαδικτύου και να δοκιμάζουν αυτά τα όμορφα κοκτέιλ που κυκλοφορούν συνέχεια στο Instagram απλά μέσω μιας αισθητηριακής εμπειρία από το σπίτι.  «Οι άνθρωποι ανεβάζουν συνέχεια φωτογραφίες των ποτών που απολαμβάνουν στα social media. Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να ανεβάσετε και τη γεύση; Αυτός είναι ο απώτερος στόχος,» δήλωσε ο Nimesha Ranasinghe, μέλος της ερευνητικής ομάδας που είχε την πρωτοποριακή ιδέα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το πείραμά τους στη διάσκεψη «Conference on Tangible, Embedded and Embodied Interaction»  που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία. Εξήγησαν τον τρόπο που χρησιμοποίησαν ένα ψηφιακό ποτήρι γεμάτο με νερό που είχε ένα ηλεκτρόδιο γύρω από το χείλος του. Όταν όσοι το χρησιμοποίησαν για να πιουν το άγγιζαν με τη γλώσσα τους, αυτό μετέδιδε έναν ηλεκτρικό παλμό που διέγειρε τους γευστικούς τους κάλυκες, μιμούμενο μία ξινή γεύση. Για να αποδώσουν την όψη της λεμονάδας, χρησιμοποίησαν έναν αισθητήρα χρωμάτων RGB ώστε να συλλάβει το σωστό χρώμα και φώτα LED φώτα για να το μιμηθεί, παράγοντας έτσι «λεμονάδα» σε τρία χρώματα - κίτρινο, πράσινο, και υπόλευκο.

Για να ελέγξουν την επιτυχία του εικονικού τους ποτού, έβαλαν 13 εθελοντές να περάσουν από τυφλή δοκιμασία μιας ποικιλίας εικονικών και πραγματικών ποτηριών λεμονάδας. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο ξινός ήταν ο χυμός που δοκίμασαν με βάση το πώς φαινόταν και στη συνέχεια πώς ήταν η γεύση του. Οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν ότι η πραγματική λεμονάδα της δοκιμής ήταν πιο ξινή, αλλά η φωτισμένη με LED εικονική λεμονάδα έμοιαζε πιο ξινή. Έτσι, το εικονικό αυτό ποτό δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί αλλά είναι αρκετά επιτυχημένο μέχρι στιγμής. Η λεμονάδα είναι επίσης ένα σχετικά απλό ποτό για να το μιμηθούν σε σύγκριση με άλλα πιο σύνθετα κοκτέιλ. 
Ο Ranasinghe και η ομάδα του έχουν μεγάλα σχέδια επέκτασης για το πείραμά τους. Ήδη εργάζονται σε ένα «ηλεκτρικό γλειφιτζούρι» και σχεδιάζουν να καλυτερεύσουν το ψηφιακό ποτό με την προσθήκη και άλλων λειτουργιών, όπως η μυρωδιά. «Εργαζόμαστε σε ένα πλήρες εικονικό κοκτέιλ που θα έχει οσμή, γεύση και χρώμα», είπε. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε ποτό». Θεωρεί επίσης ότι αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να έχει πιο εκτεταμένες χρήσεις από το να απολαμβάνουμε απλά ένα εικονικό ποτό με φίλους μας μέσω του διαδικτύου. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση, ή ακόμα καλύτερα, σε αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών για όσους θέλουν να αποφύγουν τις θερμίδες ή τη ζάχαρη.

Όροι: 
Κατηγοριες: