Μην ανακυκλώνετε τα πλαστικά μπουκάλια νερού, φάτε τα!

Εμπνευσμένοι από τον τρόπο που η φύση συμπυκνώνει τα υγρά με τη χρήση μεμβρανών, μια εταιρία start up με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση για τα πλαστικά μπουκάλια, μια ζελατινώδη σφαίρα που ονομάζεται Ooho.  Η σφαίρα περιέχει μια μικρή ποσότητα νερού και μπορείτε είτε να φάτε τη συσκευασία ή να την ανακυκλώσετε. Μήπως το βρώσιμο αυτό μπουκάλι αποτελεί τον τρόπο που θα πίνουμε νερό στο μέλλον;

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Μια φαγώσιμη εναλλακτική λύση για τα πλαστικά μπουκάλια νερού φτιαγμένη από φύκια κέρδισε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέα, πιο βιώσιμα προϊόντα. Η νέα σφαιρική μορφή της συσκευασίας, που ονομάζεται Ooho και περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το νερό που μπορείτε να φάτε», είναι βιοδιασπώμενο, υγιεινό και κοστίζει 1 πέννα ανά τεμάχιο για να κατασκευασθεί. Φτιάχνεται κυρίως από χλωριούχο ασβέστιο και ένα παράγωγο φυκιών που ονομάζεται αλγινικό νάτριο. Τρεις φοιτητές σχεδίου από το Λονδίνο δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο του βρώσιμου μπουκαλιού το 2014 ως εναλλακτική λύση στα πλαστικά μπουκάλια. Η ιδέα γνώρισε μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο και μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης, οι σχεδιαστές της είναι έτοιμοι να το φέρουν στην αγορά.

Η σφαίρα Ooho έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του αριθμού των μπουκαλιών σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 16 εκατομμύρια πετιούνται κάθε μέρα.  Άλλα 19 εκατομμύρια ανακυκλώνονται, αλλά εξακολουθούν να έχουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος που κατασκευάζεται από το πετρέλαιο. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι ακόμα χαμηλότερα. Η εταιρεία ελπίζει ότι μπορεί να μειώσει αυτό τον αριθμό, αντικαθιστώντας όλα αυτά τα μικρά μπουκάλια νερού που καταναλώνονται όταν είμαστε εν κινήσει.

Η νέα συσκευασία βασίζεται στη μαγειρική τεχνική της σφαιροποίησης, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για να κάνουν ψεύτικο χαβιάρι. Αν βυθίσετε μια μπάλα πάγου σε χλωριούχο ασβέστιο και εκχύλισμα καφέ φυκιών, μπορείτε να σχηματίσετε μια σφαιρική μεμβράνη που θα συγκρατεί τον πάγο καθώς θα λιώνει και θα επιστρέφει σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή η μεμβράνη είναι κατασκευασμένη από συστατικά τροφίμων, μπορείτε να τη φάτε, αντί να την πετάξετε ή να την ανακυκλώσετε. Η ζελατινώδης αυτής συσκευασία δεν έχει φυσική γεύση, αλλά είναι δυνατό να προστεθούν γεύσεις για να γίνει πιο νόστιμη. Αν δεν την φάτε, μπορεί να γίνει λίπασμα.  «Όταν οι άνθρωποι το δοκιμάζουν για πρώτη φορά, θέλουν να το φάνε γιατί είναι μέρος της εμπειρίας», λέει ο Pierre Paslier, συνιδρυτής της Skipping Rocks Lab,της εταιρίας που ξεκίνησε αυτή την ιδέα.  «Είναι ακριβώς όπως η φλούδα του φρούτου. Δεν είστε υποχρεωμένοι να φάτε τη φλούδα του πορτοκαλιού ή της μπανάνας σας. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της φύσης για τη συσκευασία.» προσθέτει. 

«Εκεί που βλέπουμε πολλές δυνατότητες για τη χρήση του Ooho είναι οι υπαίθριες εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, οι μαραθώνιοι, μέρη όπου ουσιαστικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Paslier. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν αν υποτεθεί ότι οι άνθρωποι υποστηρίξουν την ιδέα της κατανάλωσης από αυτή την άμορφη ζελατινώδη μάζα. Οι σχεδιαστές λένε ότι οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει την καινοτομία αυτή την περίοδο των δοκιμών.

Σε μια νέα καμπάνια εύρεσης πόρων (crowdfunding), οι σχεδιαστές προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για την οριστικοποίηση του εξοπλισμού παραγωγής τους και εργάζονται για την ανάπτυξη ενός δεύτερου προϊόντος. Όπως εξηγεί ο Paslier:  «ψάχνουμε  σε άλλες κατηγορίες αποβλήτων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από φυσικά υλικά που πετιούνται».

Όροι: 
Κατηγοριες: