Γιατί οι κόκκινες καραμέλες μας αρέσουν περισσότερο;

Αν γίνει ένα πρόχειρο γκάλοπ και ρωτηθεί ένας αριθμός ανθρώπων το τι χρώμα καραμέλες του αρέσει να τρώει είναι δεδομένο πως το κόκκινο χρώμα θα είναι αυτό που θα επικρατήσει εύκολα. Για διάφορους λόγους στους περισσότερους αρέσει να τρώνε κόκκινες καραμέλες ακόμα και αν δεν μπορούν να προσδιορίσουν το γιατί. Ποίος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Πολλοί άνθρωποι μάλιστα μπορεί να γευτούν μια κόκκινη καραμέλα και να τους αρέσει πολύ η γεύση τους χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν καν τι ακριβώς είναι αυτή η γεύση: είναι φράουλα;  Είναι κεράσι; Είναι καρπούζι; Δεν έχει σημασία. Αυτό που κάνει τον εγκέφαλό τους να θεωρεί ωραία τη γεύση της είναι το χρώμα της.

Στο itrofi έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία της γεύσης και όπως καταλάβατε εκεί βρίσκεται και η απάντηση αναφορικά με το κόκκινο χρώμα στις καραμέλες βρίσκεται εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάφορους ψυχολόγους το κόκκινο χρώμα στα γλυκά καθώς και τα χρώματα που του μοιάζουν όπως το ροζ βρίσκονται στην κορυφή των χρωμάτων που μας κάνουν να επηρεάζουν την ψυχολογία της γεύσης μας.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από δυο βασικά γεγονότα. Πρώτον, το κόκκινο χρώμα μοιάζει λιγότερο απειλητικό και πολύ υγιές στα μάτια μας σε σχέση με άλλα χρώματα. Δεύτερον, μας κάνει να πιστεύουμε πως ό,τι είναι κόκκινο είναι και πιο γλυκό.

Προφανώς, αυτά είναι παιχνίδια του υποσυνείδητου και όχι απαραίτητα αλήθειες. Το μυαλό μας όμως ξεγελιέται από αυτές τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις και αν ένας άνθρωπος δοκιμάσει δυο καραμέλες με ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει πως η κόκκινη είναι πιο γλυκιά.

Και αν ισχύουν όλα αυτά τότε γιατί οι βιομηχανίες γλυκών δεν παράγουν μόνο κόκκινες καραμέλες; Μα γιατί το καταναλωτικό κοινό θέλει να έχει πολλές επιλογές. Αυτό είναι που το κάνει άλλωστε να επιλέγει πιο πολύ τις κόκκινες χωρίς να τις βαριέται !

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/entry/red-pink-color-candy-preference_us_58cfdca0e4b00705db50d3ad?zek40bv3w46etgldi&section=us_taste

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: