Εντομοφαγία: θα μπορούσατε να … καταπιείτε τη νέα μόδα;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την εντομοφαγία, σε βαθμό που η τάση να αναφέρεται συχνά ως το «νέο σούσι». Πίσω στις αρχές του 1980, πολύ λίγοι άνθρωποι έτρωγαν ωμό ψάρι, αλλά, τώρα, σχεδόν όλοι το απολαμβάνουν ή το έχουν δοκιμάσει. Κάποια μέρα, από ό,τι φαίνεται, το ίδιο θα ισχύει και για τα έντομα.

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι παλαιότερες αναφορές στην εντομοφαγία μπορεί να βρεθούν στη βιβλική λογοτεχνία. Παρ 'όλα αυτά, η κατανάλωση εντόμων ως τροφή ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ταμπού σε πολλές δυτικού τύπου κοινωνίες,, ενώ δεν αποτελεί μια νέα έννοια για αρκετά μέρη του κόσμου. Από τα μυρμήγκια και τις προνύμφες σκαθαριών που τρώγονται από φυλές στην Αφρική και την Αυστραλία ως μέρος της καθημερινής διατροφής τους, μέχρι τις δημοφιλείς, τραγανές τηγανητές ακρίδες και τα σκαθάρια που απολαμβάνουν στην Ταϊλάνδη, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέφονται τακτικά με έντομα. Πάνω από 1.900 είδη τους είναι εδώδιμα. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι τα σκαθάρια, οι κάμπιες, οι μέλισσες, οι σφήκες και τα μυρμήγκια.

Κάθε χρόνο, περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται στον παγκόσμιο πληθυσμό. Εάν η αύξηση συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 9 τρισεκατομμύρια. Για να τραφούν όλα αυτά τα πεινασμένα στόματα, θα πρέπει να παραχθούν σχεδόν τα διπλάσια τρόφιμα από ό,τι σήμερα κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο καθώς έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει το 70% των γεωργικών εκτάσεων για την κτηνοτροφία, οι ωκεανοί υπεραλιεύονται, η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες απειλούν τη φυτική παραγωγή. Με σχεδόν 1 δισ. ανθρώπους μόνιμα πεινασμένους, είναι προφανές ότι πρέπει να αντιστρέψουμε τις ιδέες μας για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και να βρούμε τρόπους να κάνουμε την παραγωγή τροφίμων πιο αποτελεσματική. Μια πιθανή λύση; Τα έντομα.

Είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανες ουσίες και θεωρείται ότι έχουν ανώτερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά ζώα, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, παρέχοντας παράλληλα ευεργετικά ισορροπημένα ωμέγα-3, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και μια ιδανική κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών (λίπος: πρωτεΐνη: υδατάνθρακες). Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εξοπλισμένος με γαστρικά υγρά που περιέχουν χιτινάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των σκληρών εξωσκελετικών κελυφών των εντόμων. Αν κλείσετε τα μάτια σας και ξεχάστε ότι αυτό που τρώτε έχει έξι πόδια, θα νοιώσετε σαν να τρώτε καρύδι, δροσερό χορτάρι ή ακόμη και μπέικον. Μερικά έντομα έχουν τόσο ουδέτερη γεύση που μπορείτε να τους προσθέτετε οποιοδήποτε μπαχαρικό ή καρύκευμα σας αρέσει. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα έντομα είναι αρθρόποδα άρα σχετίζονται με τις γαρίδες, τα καβούρια, τις καραβίδες και τον αστακό, τα οποία είναι ουσιαστικά τα έντομα των ωκεανών. Ή το γεγονός ότι το μέλι αποτελεί μερικώς το νέκταρ της πέψης των μελισσών. 

Τα έντομα είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή τροφής, με χαμηλότερες εκπομπές μεθανίου από τα ζώα και δεν απαιτείται εκχέρσωση της γης για να καλλιεργηθούν.  Χρειάζονται 12 φορές λιγότερη τροφή από τα βοοειδή για να παράγουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού, χρειάζονται μόνο 3,8 λίτρα για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης εντόμων. Μπορούν να τρέφονται με τη χρήση οργανικών αποβλήτων και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποδομής, καθιστώντας την εκτροφή τους μια πιθανή λύση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους για τη βιομηχανία.

Όροι: 
Κατηγοριες: