Το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος

Η κατανάλωση λευκού κρασιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) μεταξύ των λευκών ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα μέρη του σώματος που εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Περίπου 3,6% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως έχουν αποδοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ, με συνηθέστερους τους καρκίνους του αναπνευστικής οδού, του ήπατος, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του ορθού, και του μαστού. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση καθώς η αιθανόλη στο αλκοόλ μεταβολίζεται στην καρκινογόνο ένωση  ακεταλδεΰδη, η οποία προκαλεί βλάβες του DNA και εμποδίζει την επιδιόρθωσή του.

Η Eunyoung Cho, ScD,επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που ξεκινά στα μελανοκύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Ενώ το μελάνωμα είναι  μια μορφή καρκίνου του δέρματος λιγότερο συχνή από ό, τι άλλες, είναι δυστυχώς  πολύ πιο θανατηφόρα. Η έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο ή τα solarium αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα αλλά  παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, το ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι φακίδες και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown χρησιμοποίησαν στοιχεία από μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 210.252 άτομα για περισσότερα από 18 χρόνια και τα οποία κατέγραφαν το πόσο αλκοόλ κατανάλωναν. Η συνολική πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε με 14% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος ανά ποτό και ημέρα. Το λευκό κρασί συσχετίστηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Άλλα ποτά (μπύρα, κόκκινο κρασί, οινοπνευματώδη) δεν επηρέασαν σημαντικά τον κίνδυνο μελανώματος. Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και μελανώματος ήταν ισχυρότερη για τα μέρη του σώματος που συνήθως έχουν έκθεση στον ήλιο. Η Dr Cho είπε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου, εκείνοι που κατανάλωναν 20 γραμμάρια ή περισσότερο αλκοόλ την ημέρα είχαν 2% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μελάνωμα στο κεφάλι, το λαιμό, ή τα άκρα, αλλά 73% αυξημένες πιθανότητες για μελάνωμα του κορμού. Διευκρίνισε δε, ότι για το εύρημα αυτό, θα απαιτηθεί περαιτέρω νέα μελέτη για να εξηγηθούν τα αποτελέσματα.

Για την ομάδα των ερευνητών αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το λευκό κρασί ήταν το μόνο ποτό που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Παρόλο που το κόκκινο και το λευκό κρασί μπορεί να έχουν παρόμοια ποσοστά προϋπάρχουσας ακεταλδεΰδης, τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορεί να αντισταθμίσουν τους κινδύνους, δήλωσε η Dr Cho.  Αν και η κλινική και βιολογική σημασία αυτών των ευρημάτων θα πρέπει να προσδιοριστεί περαιτέρω, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο ότι το μελάνωμα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των καρκίνων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η ομάδα θεωρεί ότι, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία προτείνει τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Τα άτομα που έχουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος, θα πρέπει να είναι φυσικά ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Όροι: 
Κατηγοριες: