Σχετικα Αφιερωματα

Ο χυμός ανανά ως δραστική θεραπεία για τον βήχα

Ο ανανάς δεν είναι τελικά μόνο ένα δροσιστικό φρούτο και προσφέρει πολλά παραπάνω από έναν απολαυστικό χυμό. Πλούσιος στο ένζυμο βρωμελεΐνη, έρευνα έδειξε ότι ο ανανάς μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της φλεγμονής των πνευμόνων που μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό βήχα ή από άσθμα, καταστέλλοντάς τον μέχρι και πέντε φορές περισσότερο από τα συνηθισμένα φάρμακα. 

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Με το κρύο και την εποχή της γρίπης να μας χτυπά την πόρτα, άλλη μια εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση ενός επίμονου βήχα φαίνεται να μας προσφέρει ο ανανάς που χρησιμοποιείται από διάφορες κοινότητες που προτιμούν τα παραδοσιακά γιατροσόφια εδώ και γενιές. Με ελάχιστα απλά συστατικά, αυτή η υγιεινή επιλογή ροφήματος παρέχει θρεπτική υποστήριξη, ενώ αντιμετωπίζει τα φυσικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν από ένα βήχα.

Δεν βήχουμε χωρίς λόγο. Είναι ένας μηχανισμός ή μια αυτόματη απάντηση από το σώμα για να απομακρύνει τη βλέννα, εξηγούν οι ειδικοί. Ο σκοπός των περισσότερων φαρμάκων αλλά και όλων των φυσικών εναλλακτικών θεραπειών για το βήχα, όπως και η συγκεκριμένη με το χυμό ανανά, είναι να χαλαρώσουν τη βλέννα ενώ ταυτόχρονα να καταπραΰνουν το λαιμό. Ο χυμός ανανά περιέχει βρωμελεΐνη, έναν τύπο ενζύμου που η έρευνα δείχνει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τον πόνο. Η βρωμελεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς επίσης και στη διάσπαση της βλέννας που συχνά κολλάει επίμονα στους κόλπους ή τους πνεύμονες, προκαλώντας εκτός από το βήχα, λοιμώξεις και φτερνίσματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός ανανά αναμειγμένος με πιπέρι, μέλι και αλάτι που χορηγήθηκε σε ασθενείς με φυματίωση καθημερινά βοήθησε στη διάλυση της βλέννας στους πνεύμονες. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι τα ακατέργαστα εκχυλίσματα από αυτό το νόστιμο τροπικό φρούτο θα μπορούσαν να μειώσουν τις βλέννες πέντε φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα σιρόπια.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία με χυμό ανανά χρησιμοποιεί μερικά απλά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, συνδυάζει 1 φλιτζάνι χυμό ανανά, μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα πιπέρι και 1 ½ κ.γλ. μέλι. Πίνετε ¼ του φλιτζανιού από το μίγμα αυτό μέχρι τρεις φορές την ημέρα. Μια άλλη εκδοχή της συνταγής προσθέτει λίγη τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, ¼ φλιτζ. χυμό λεμονιού και ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε περίπου 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα για να βοηθήσετε τη βλέννα να σπάσει και να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Όπως με όλες τις φυσικές παραδοσιακές θεραπείες, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το θεράποντα γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: