Ποια η διαφορά των βοτάνων από τα μπαχαρικά;

Γευστικά συστατικά που αποτελούν κλειδιά για την μαγειρική, και που δίνουν τον ιδιαίτερο τόνο τους στην γεύση. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν και να τονίσουν γευστικά τα πιάτα μας, ακόμη και για να βοηθήσουν σε ασθένειες και παθήσεις. Πώς όμως ξεχωρίζουμε τα βότανα από τα μπαχαρικά;

 

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Ένας εύκολος τρόπος για να τα ξεχωρίσουμε είναι να προσδιορίσουμε από ποιο μέρος του φυτού προέρχονται. Βότανα λέμε τα φυλλώδη μέρη των φυτών, όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το κόλιανδρο. Μπαχαρικό ονομάζουμε οτιδήποτε προέρχεται από τα μη φυλλώδη τμήματα του φυτού, περιλαμβανομένων των ριζών, των φλοιών, των ρωγών, των ανθών, των σπόρων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η κανέλλα, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το γλυκάνισο, το πιπέρι.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα φυτό μπορεί να δώσει και βότανο και μπαχαρικό. Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι βότανα την στιγμή που οι σπόροι του είναι μπαχαρικό. Ο άνηθος επίσης παράγει σπόρους που χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό ενώ τα φύλλα του σαν βότανο.

Φαίνεται απλό. Σύμφωνα με την American Spice Trade Association, μπαχαρικά ορίζονται οποιαδήποτε αποξηραμένα προϊόντα του φυτού που χρησιμεύουν σαν καρυκεύματα. Αυτό ο ορισμός διευρύνει την κατηγορία των μπαχαρικών, επιτρέποντάς της να περιλαμβάνει τα βότανα, τα αφυδατωμένα λαχανικά, τα αρωματικά και τους σπόρους. Προφανώς γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, για να συμπεριληφθούν στην κατηγορία όσον το δυνατόν περισσότερα προϊόντα. 

Την επόμενη φορά πάντως που θα σας ρωτήσουν σε τι διαφέρουν τα βότανα από τα μπαχαρικά θα έχετε μια εύκολη απάντηση.

Όροι: 
Κατηγοριες: