Τομάτα η ευεργετική κατά της συχνότερης μορφής καρκίνου

Αναμφίβολα η τομάτα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ευεργετικών για την υγεία συστατικών αφού είναι πλούσια σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά. Το λυκοπένιο εκτός από το κατακόκκινο χρώμα που δίνει στην τομάτα, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά και στην μη εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Μια νέα ανακάλυψη σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης τομάτας, υποστηρίζει πως το αγαπημένο κυρίως καλοκαιρινό φαγητό μπορεί να είναι Νο1 τροφή για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. 

 

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022

Η καθημερινή κατανάλωση τομάτας φάνηκε να μειώνει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη όγκων καρκίνου του δέρματος στα ποντικιά, αυτό τουλάχιστον κατέδειξε μία νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.  Τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports. 

Αρσενικά ποντίκια τράφηκαν για 10 εβδομάδες με σκόνη τομάτας και κατόπιν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία και παρουσίασαν κατά μέσο όρο 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έφαγαν τομάτα. Η θεωρία πίσω από τη σχέση μεταξύ τομάτας και καρκίνου είναι ότι τα διαιτητικά καροτενοειδή καθώς και οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στην τομάτα το χρώμα, μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα, όπως δήλωσε η Jessica Cooperstone, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Τμήμα Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Κολέγιο Τροφίμων, Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Οχάιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των όγκων για τα θηλυκά ποντίκια. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα αρσενικά ποντίκια αναπτύσσουν όγκους νωρίτερα μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και ότι οι όγκοι τους είναι πολυάριθμοι, μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί. Η Tatiana Oberyszyn, καθηγήτρια παθολογίας και μέλος του ολοκληρωμένου Καρκινολογικού Κέντρου του State of Ohio δήλωσε: «Αυτό που δουλεύει στους άνδρες μπορεί να μην λειτουργεί πάντοτε εξίσου καλά στις γυναίκες και αντίστροφα». Προηγούμενες κλινικές μελέτες στο ανθρώπινο σώμα έδειξαν ότι η κατανάλωση πάστας τομάτας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμποδίσει τα ηλιακά εγκαύματα, ίσως χάρη στα καροτενοειδή που προστατεύουν το δέρμα των ανθρώπων μετά το φαγητό και μπορεί να προστατεύσουν από βλάβη από το υπεριώδες φως. "Το λυκοπένιο, η βασική ουσία της τομάτας, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό" ανέφερε. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, τα μελανώματα του δέρματος είναι οι πιο συχνοί από όλους τους καρκίνους, με τους περισσότερους το 2012 όπου έφτασαν τα 5,4 εκατομμύρια παγκοσμίως, πολλοί περισσότεροι από τους καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Παρά το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, αυτοί οι καρκίνοι είναι δαπανηροί, παραμορφωτικοί και τα ποσοστά τους αυξάνονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. 

Γιώργος Μουλάς

Πηγή: www.sciencedaily.com

 

Όροι: 
Κατηγοριες: