Η επιστημονική έρευνα που επιβεβαιώνει την αντικαρκινική δράση των κόκκινων κρεμμυδιών

Τα σκούρα κόκκινα κρεμμύδια, γνωστά ως η πλουσιότερη πηγή διαιτητικών φλαβονοειδών, μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα κρεμμύδια ενεργοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο τα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζουν να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο. 

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022

Τα κόκκινα κρεμμύδια δεν είναι μόνο ένα βασικό συστατικό της μαγειρικής αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Guelph στον Καναδά εξέτασαν ποια ποικιλία κρεμμυδιών παρουσιάζει τις καλύτερες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ανακάλυψαν ότι τα Ruby Ring, ένα είδος κρεμμυδιού που καλλιεργείται στο Οντάριο (η κλασσική κόκκινη ποικιλία) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου τύπου φλαβονοειδούς, της κερσετίνης. Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους, η ερευνητική ομάδα έφερε κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου σε άμεση επαφή με κερσετίνη που εξάχθηκε από την ποικιλία Ruby Ring.

"Βρήκαμε ότι τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικά στο να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Abdulmonem Murayyan. "Τα κρεμμύδια, με μια συγκεκριμένη διαδικασία, υποβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικό θάνατο. Προωθούν ένα δυσμενές  γι’ αυτά περιβάλλον και διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ τους, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους .  Η μελέτη αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρεμμύδι όχι μόνο έχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, αλλά και υψηλές ποσότητες ανθοκυανίνης, γεγονός που εμπλουτίζει τις εκκαθαριστικές ιδιότητες των μορίων της κερσετίνης », δήλωσε ο Murayyan. Η ανθοκυανίνη συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία των χρωμάτων των φρούτων και λαχανικών και για το λόγο αυτό τα κόκκινα κρεμμύδια, τα οποία έχουν πιο σκούρο χρώμα, έχουν και την μεγαλύτερη αντικαρκινική δύναμη."

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα κύτταρα των κρεμμυδιών ήταν εξίσου ικανά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.  Για να δοκιμάσουν πραγματικά τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου, το επόμενο βήμα της ομάδας θα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους. Το κλειδί για αυτό θα είναι η εξαγωγή της κερσετίνης σε μεγάλες ποσότητες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά. "Αυτή η νέα μέθοδος που δοκιμάσαμε για να είναι αποτελεσματική χρησιμοποιεί μόνο υπερθερμασμένο νερό σε δοχείο υπό πίεση", εξήγησε ο ερευνητής. "Η ανάπτυξη μιας μεθόδου εκχύλισης χωρίς χημικά είναι σημαντική επειδή σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αντικαρκινικές ιδιότητες των «φαρμακοτροφίμων» και σε μορφή χαπιών".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Research International.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: