Wasabi, το δημοφιλές και υγιεινό γιαπωνέζικο καρύκευμα

Το wasabi, το επονομαζόμενο και χρένο της Ιαπωνίας,  μια παχιά, πρασινόχρωμη  και έντονη σε γεύση πάστα που χρησιμοποιείται ως άρτυμα, προέρχεται από μια ρίζα, συνοδεύει τα περισσότερα γιαπωνέζικα πιάτα και μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ιδιαίτερα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Αν σας αρέσει να τρώτε σούσι, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε το wasabi, την «πράσινη καυτερή μουστάρδα» που τα καρυκεύει. Το φυτό wasabi  φυτρώνει άγριο στα ιαπωνικά βουνά εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να το καλλιεργούν στις αρχές του 1600. Είναι εύθραυστο και δύσκολο να αναπτυχθεί και για να ευδοκιμήσει, απαιτεί κρύο, καθαρό νερό, ελάχιστο ηλιακό φως και πολύ ακριβή ισορροπία ορυκτών στο έδαφος. Έτσι, μέχρι σήμερα, η ρίζα του wasabi παραμένει μια λιχουδιά. Αρχαία αρχεία που χρονολογούνται από τον δέκατο αιώνα τεκμηριώνουν τη χρήση του στο μαγείρεμα και στην ιατρική εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.  Πολλές γιαπωνέζικες παραδοσιακές θεραπείες το περιελάμβαναν κυρίως για ρευματισμούς και βρογχίτιδα.

Ήταν ένα βασικό συστατικό σε μεγάλο μέρος της χορτοφαγικής διατροφής που κατανάλωναν οι Βουδιστές στους ναούς καθ 'όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα. Παραδοσιακά, ήταν το τελευταίο συστατικό που έμπαινε σε ένα πιάτο επειδή αρχίζει να χάνει τη γεύση του σε μόλις δέκα λεπτά. Με τα χρόνια, η χρήση του επεκτάθηκε και πέραν των ναών κυρίως με την άνοδο της κατανάλωσης του σούσι. Για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, το σούσι φτιαχνόταν από ρύζι και ψάρι που αφήνονταν να ζυμωθεί μέχρι και τρεις μήνες. Στα τέλη του 1700 ωστόσο, ανακαλύφθηκε μια τεχνική με την οποία η διαδικασία της ζύμωσης διαρκούσε μόνο μια νύχτα. Λίγο αργότερα, γεννήθηκε η σύγχρονη έκδοση του ωμού σούσι. Το wasabi ως ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας με ακόμη πιο ισχυρό άρωμα, αποδείχθηκε ότι είναι το ιδανικό καρύκευμα για το ωμό σούσι, γιατί όχι μόνο αντισταθμίζει τη δυσοσμία των ωμών ψαριών αλλά παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη μιας δυνητικής τροφικής δηλητηρίασης. Αφού κέρδισε δημοτικότητα ως καρύκευμα για σούσι, βρήκε τη θέση του και πολλά άλλα ιαπωνικά πιάτα.

Αν και έχει γίνει δημοφιλές σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, τα περισσότερα από αυτά που ονομάζονται «wasabi» δεν είναι η πραγματική τριμμένη ρίζα. Επειδή το φρέσκο wasabi χάνει τη γεύση του τόσο γρήγορα, πολλά εστιατόρια εισάγουν μικτές σκόνες ή έτοιμες πάστες φτιαγμένες με άλλα συστατικά που υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Το αυθεντικό wasabi περιέχει βιταμίνη Β-6, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας το 69% της συνιστώμενης καθημερινής πρόσληψης. 

Τα ισχυρά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών βακτηριδίων, ζυμομυκήτων και μούχλας. Μπλοκάρουν επίσης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. 

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Βοηθά στην εξάλειψη μεταξύ άλλων  της φλεγμονής σε πληγές και τραύματα.

Ιδιότητες κατά του καρκίνου
Οι ισοθειοκυανίνες είναι χημικές ουσίες που βελτιώνουν την υγεία του ήπατος, μπλοκάροντας τα ένζυμα που οδηγούν σε καρκινογόνες ενώσεις, γνωστές ως ένζυμα Φάσης Ι. Επιτρέπουν στο ήπαρ να εξουδετερώνει καλύτερα μερικές πολύ τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που εμφανίζει ο καρκίνος σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.

Καρδιαγγειακή Υγεία
Λόγω της ικανότητάς του να μπλοκάρει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, το wasabi βοηθά στη μείωση των πιθανών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Αρθρίτιδα
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του προσφέρουν ανακούφιση από αρθρικούς πόνους, μειώνοντας τις φλεγμονές στις αρθρώσεις αλλά και στο έντερο. 

Υγεία δοντιών
Τα βακτήρια που ευθύνονται για τα χαλασμένα δόντια είναι οι μεταλλαγμένοι στρεπτόκοκκοι. Μελέτες έδειξαν ότι το wasabi αναστέλλει την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων στο στόμα και αποτρέπουν την προσκόλληση των σακχάρων στα δόντια.

Αποτοξινωτικά αποτελέσματα
Αποτελεί φυσικό αποτοξινωτικό από τις τοξικές ενώσεις που αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του ήπατος.

Αναπνευστικό
Εξουδετερώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή σε όλη την αναπνευστική οδό, από τα ιγμόρεια μέχρι τον πνεύμονα. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση του χρόνιου άσθματος.

Όροι: 
Κατηγοριες: