Κασάβα: η εξωτική τροφή

Η κασάβα, επίσης γνωστή σε πολλές περιοχές όπως μανιόκα, γκουακαμότα ή γιούκα είναι είναι ένα αμυλούχο ρίζωμα που καλλιεργείται κυρίως στα ζεστά κλίματα της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι ένα πολύ γνωστό τρόφιμο σε πολλά μέρη του κόσμου, οι ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένα. 

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών και μία από τις σπουδαιότερες πηγές υδατανθράκων. Πλούσια σε άμυλο και υδατάνθρακες,  συστατικό που παρέχει έως και το 80 τοις εκατό της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, έχει νόστιμη γεύση, παρόμοια με αυτή  της πατάτας ή της γλυκοπατάτας.

Είναι ιδανικό για εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα για τη μείωση του βάρους τους, διότι έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επίσης, έχει πολλές πρωτεΐνες, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό, τι έχουν άλλες καλλιέργειες ρίζας, βοηθώντας έτσι να διατηρούνται σε χαμηλότερες τιμές τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε διαιτητικές ίνες, η κασάβα,  βοηθά στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, συμβάλλοντας έτσι στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Παράλληλα, είναι πραγματικά ένα ευεργετικό τρόφιμο για το νευρικό σύστημα, καθώς μειώνει το άγχος και είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της δυσφορίας που αισθάνεται κάποιος από το ευερέθιστο έντερο. 

Αυτή η εξωτική τροφή περιέχει μεταξύ άλλων μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό της οστικής μάζας και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της διατροφής  ασθενών με τη νόσο Alzheimer.
Ταυτόχρονα, η κασάβα είναι επίσης μια πηγή  βιταμινών Β, Β-6 και περιέχει  πολύ καλές ποσότητες φολικού οξέος, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης καθώς και παντοθενικό οξύ. Είναι ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών και να εξαλείψει τα σημάδια ακμής.

Η κασάβα περιέχει επίσης μέταλλα όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό, τα οποία παρέχουν ενέργεια στο ατόμου που την καταναλώνει. Είναι, επιπρόσθετα, μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό στην παραγωγή κυτταρικών υγρών καθώς και ένας σημαντικός ρυθμιστής του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Όροι: 
Κατηγοριες: