Εσείς ξέρετε πώς να καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα;

Αν χρησιμοποιείτε πολλά κρεμμύδια στο μαγείρεμα, τότε σίγουρα θα έχετε ψάξει τρόπους για να αποφύγετε το ενοχλητικό κλάμα που προκαλεί το καθάρισμά τους. Οι συμβουλές είναι πολλές και κυμαίνονται από φαινομενικά φυσιολογικές, μέχρι ελαφρώς περίεργες. 

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Υπάρχει λόγος που τόσες πολλές συνταγές ξεκινούν με ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τα κρεμμύδια προσθέτουν και ενισχύουν αναμφισβήτητα τη γεύση σε κάθε πιάτο. Οφείλουν τη χαρακτηριστική γεύση τους στις ενώσεις του θείου που περιέχουν, το οποίο απορροφούν από το έδαφος. Ωμά, έχουν έντονη οσμή και γεύση αλλά όταν μαγειρεύονται, οι διάφορες ενώσεις του θείου αντιδρούν η μια με την άλλη και παράγουν διάφορες νέες  νόστιμες γεύσεις. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κόψουμε ένα κρεμμύδι χωρίς να κλάψουμε.  Για όλα αυτά φταίει η συνθάση του δακρυγόνου, ένα ένζυμο που μετατρέπει τα μόρια σουλφοξειδίου που απελευθερώνονται όταν κόβεται ένα κρεμμύδι σε σουλφενικό οξύ.  Αυτό με τη σειρά του, αναδιατάσσεται σε μια χημική ουσία που διαχέεται στον αέρα, έρχεται σε επαφή με τα μάτια μας και προκαλεί ερεθισμό σε βαθμό που να μας φέρνει δάκρυα. 

Το itrofi.gr έχει συγκεντρώσει για εσάς συμβουλές για να αποφύγεται τα δάκρυα...

Κόψτε το κρεμμύδι κάτω από νερό

Αν και είναι σίγουρα μια από τις λιγότερο ασφαλείς επιλογές, θα αποτρέψει τις ενώσεις του θείου από το να φθάσουν στα μάτια σας.

Καταψύξτε το κρεμμύδι

15 λεπτά στο καταψύκτη θα μειώσουν σίγουρα το επίπεδο του ερεθισμού. Θα χρειαστείτε λίγη περισσότερη προσπάθεια να καθαρίσετε και να κόψετε το κρεμμύδι, αλλά θα γλυτώσετε από τα δάκρυα.

Μην κόβετε τη ρίζα

Διατηρώντας τη ρίζα μειώνετε σημαντικά τα δάκρυα αλλά θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί το κόψιμο πάνω στη στρογγυλή επιφάνεια του κρεμμυδιού θα είναι δυσκολότερο.

Στα μικροκύματα 

Βάλτε το ολόκληρο και ακαθάριστο για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Βάλτε μια φέτα ψωμί στο στόμα

Μοιάζει αστείο αλλά κάποιοι ορκίζονται ότι κρατώντας ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα εμποδίζει το θείο να φθάσει στα μάτια και σας γλυτώνει από τα δάκρυα

Βάλτε το στο ψυγείο

30 λεπτά πριν το κόψετε, βάλτε το στο ψυγείο και ο ερεθισμός στα μάτια σας θα είναι σίγουρα πιο ελαφρύς.

Τρίψτε χυμό λεμονιού στη λεπίδα του μαχαιριού

Μια εύκολη λύση αν τυχαίνει να έχετε και λεμόνι στην κουζίνα σας. Απλά ανανεώνετε συχνά το τρίψιμο του μαχαιριού με το λεμόνι όσο κόβετε το κρεμμύδι. 

Βάλτε έναν ανεμιστήρα σε μικρή απόσταση

Ο αέρας θα πάρει τις ενώσεις του θείου μακριά από τα μάτια σας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: