Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει αυξημένη αντιοξειδωτική δράση

Η αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στην διατροφή αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για την ελάττωση της εμφάνισης και ανάπτυξης πολλών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Τα φαινολικά συστατικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την τροφή-μέσο για την αποτροπή της οξείδωσης που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Πρόσφατη έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, εστίασε στο να διαπιστώσει αν εμπλουτίζοντας το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με φαινολικά συστατικά προερχόμενα από το ίδιο ή από άλλες τροφές, όπως το θυμάρι, αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητά του και οι βιολογικές του ιδιότητες. 

Οι ερευνητές εμπλούτισαν δύο παρτίδες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, την μία με δικά του φαινολικά συστατικά και την άλλη με φαινολικά συστατικά του θυμαριού. Μέτρησαν το αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής τους δράσης σε 33 εθελοντές με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και διαπίστωσαν αρχικά ότι η αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Το ελαιόλαδο που ήταν εμπλουτισμένο με φαινολικά συστατικά από θυμάρι, έδωσε ακόμη πιο ισχυρά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε ταυτόχρονα αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης των φαινολικών συστατικών του θυμαριού, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι τα φαινολικά συστατικά του θυμαριού από μόνα τους δεν έχουν το ίδιο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν μια πρώτη απόδειξη ότι το εμπλουτισμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί ο ακριβής μηχανισμός που αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση του εμπλουτισμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, συστήνουν την ένταξή του στην καθημερινή μας διατροφή.

Όροι: 
Κατηγοριες: