Εκχύλισμα κακάο για την προστασία από το Alzheimer;

Πάνω από 5 εκατομμύρια αμερικανοί ζουν με την ασθένεια του Alzheimer, και μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα νούμερα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα. Για τον λόγο αυτό η αναζήτηση μεθόδων προστασίας από την ασθένεια είναι πρωτεύουσας σημασίας και οι έρευνες για το σκοπό αυτό πολυάριθμες.

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Icahn School of Medicine στο Mount Sinai της πολιτείας της Νέας Υόρκης , έδειξε ότι το εκχύλισμα του κακάο που λέγεται lavado, μειώνει ή ακόμη και αποτρέπει την ζημιά που γίνεται στα νευρικά μονοπάτια των ασθενών με Alzheimer. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως η γνωστική ικανότητα, θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Η έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Alzheimer's Disease, έδειξε ότι το lavado, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ουσίες οι οποίες είχαν δείξει ότι μάχονται το Alzheimer και σε παλιότερες μελέτες. Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το εκχύλισμα του κακάο βοηθάει στην προστασία από την ασθένεια, έγινε γνωστός μέσω πειραμάτων σε ποντίκια. Το lavado μειώνει τον σχηματισμό αβ-ολιγομερών, και αποτρέπει την συναπτική ζημιά.

Τα αβ-ολιγομερή είναι ομάδες μορίων που σχηματίζουν συστάδες και καταστρέφουν τους συναπτικούς σχηματισμούς που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία των κυκλωμάτων μνήμης. Ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις που σκοπό έχουν να καταστρέψουν ξένα σώματα, αλλά στην ουσία καταστρέφουν και τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Το εκχύλισμα του κακάο επιδρά ακριβώς πάνω σε αυτά τα μόρια, και γι’ αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση για την δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων ενάντια της ασθένειας. Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης, ότι επειδή η εκφυλιστική πορεία της γνωστικής ικανότητας αρχίζει δεκαετίες νωρίτερα από την εκδήλωση της ασθένειας, θα ήταν χρήσιμο το εκχύλισμα του κακάο να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για συμπλήρωμα διατροφής με στοχευμένη δράση.

Tags: 
Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: