Σιρόπι σφενδάμου – Μέλι: Μια γλυκιά σύγκριση

Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου και το μέλι συνήθως επισημαίνονται ως υγιή και φυσικά γλυκαντικά και πολύ συχνά ως εναλλακτική λύση αντί για ζάχαρη ή ως υποκατάστατα της ζάχαρης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ του καθαρού σιροπιού σφενδάμου και του μελιού. Βέβαια, ποικίλλουν ευρέως σε θερμίδες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Θερμίδες

Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι όμοια σε περιεχόμενο θερμίδων. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου περιέχει 52 θερμίδες ανά κουταλιά, ενώ μία κουταλιά μέλι περιέχει 64 θερμίδες. Οι αριθμοί είναι παρόμοιες σε μικρές ποσότητες, ενώ σε μεγαλύτερες διαφέρουν, καθώς ένα φλιτζάνι με καθαρό σιρόπι σφενδάμου περιέχει 819 θερμίδες σε σύγκριση με τις 1.031 θερμίδες που περιέχει το αντίστοιχο φλιτζάνι μελιού.

Υδατάνθρακες

Μια κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου 13,5 γραμμάρια υδατανθράκων. Από αυτούς, 12,4 γραμμάρια είναι από σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα είναι κατά κύριο λόγο από σακχαρόζη, η οποία είναι ένα σύνθετο σάκχαρο που το σώμα σας το διασπά σε απλή σάκχαρα φρουκτόζης και γλυκόζης σε αναλογία ένα προς ένα. Κάθε κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 17,4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 17,3 εκ των οποίων προέρχονται από σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα είναι ως επί το πλείστον από φρουκτόζη με λίγο από γλυκόζη και ακόμα λιγότερο από σακχαρόζη.

Λιπαρά

Τα λιπαρά σε μια κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου είναι 0.1 γραμμάρια, με ποσότητες κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Το μέλι δεν περιέχει λιπαρά, και ως εκ τούτου, δεν περιέχει καμία από τις τρεις υποκατηγορίες των λιπαρών.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες του μελιού είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του σιροπιού σφενδάμου. Παρέχει μια πηγή της βιταμίνης Β-6 και βιταμίνη C, ενώ το σιρόπι σφενδάμου περιέχει καμία από αυτές. Το μέλι περιέχει επίσης τριπλάσια ποσότητα ριβοφλαβίνης, σε σχέση με την ποσότητα ριβοφλαβίνης που περιέχει το σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου, από την άλλη πλευρά, περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα από το μέλι. Παρέχει πολύ περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και κάλιο. Το σιρόπι σφενδάμου περιέχει επίσης περισσότερο νάτριο από το μέλι. Το Μέλι περιέχει φθόριο, ουσία ευεργετική για την υγεία των δοντιών, ενώ το σιρόπι σφενδάμου δεν το περιέχει.

Αντιοξειδωτικά

Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού και του σιροπιού σφενδάμου είναι ουσιαστικά η ίδια, με την «Εφημερίδα του Συνδέσμου Αμερικανικής Διαιτητικής Έρευνας». Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για δύο γλυκαντικές ουσίες με παρόμοια οφέλη για τον οργανισμό. Επιλέξτε με βάση τι ευχαριστεί τον ουρανίσκο σας…

Κων/νος Γιαταγάνας.

Όροι: 
Κατηγοριες: