Κορόμηλα, τζερνίκια, τζάνερα ή μπουρνέλες

Με όποιο όνομα και αν τα ξέρετε, τα παρεξηγημένα και όχι και τόσο δημοφιλή αυτά καλοκαιρινά φρούτα με τα διάφορα χρώματα δεν είναι μόνο απολαυστικά δροσερά, αλλά γίνονται και καταπληκτική μαρμελάδα, ζελέ ή «ψαγμένη» κομπόστα. Παλιά οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τα χρησιμοποιούν άγουρα στο φαγητό αντί για λεμόνι, που δεν υπήρχε.

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022

Τρέχει το δάκρυ… κορόμηλο, όπως λέει η λαϊκή ρήση αλλά το παραγκωνισμένο αυτό καλοκαιρινό φρούτο που δεν «γεμίζει το μάτι» σε πολλούς, αξίζει σίγουρα την προσοχή μας και δεν πρέπει να μας έρχεται στο νου μόνο σε στιγμές λύπης. Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου. Το όνομά του ίσως είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα) αλλά, ανάλογα με το χρώμα του (κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο) και το μέρος της Ελλάδας όπου φυτρώνει, παίρνει και διαφορετικό όνομα όπως τζάνερο, κούμπουλο, τζερνίκι ή μπουρνέλα. Η κορομηλιά (Prunus cocomilia) ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus) και στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Η καταγωγή της είναι από τις Μεσογειακές περιοχές όπου τις καλλιεργούσαν πριν 2000 χρόνια. Σήμερα βρίσκεται και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας.

Το πιο γλυκό από όλα τα είδη έχει χρυσαφένιο χρώμα και καλλιεργείται στη Γαλλία. Αποκαλείται mirabelle (μιράμπελο) και γίνεται απολαυστική μαρμελάδα, κομπόστα, λικέρ αλλά και τάρτα.

Ο θρύλος της Πριγκίπισσας Μίρα

Μια φορά κι έναν καιρό, μια πριγκίπισσα που ονομαζόταν Mira, η οποία τόσο γενναιόδωρη όσο και όμορφη, ζούσε σε ένα μαγευτικό κάστρο, στη περιοχή γύρω από τον ποταμό Nied στη Γαλλία. Μια μέρα, προσέφερε φιλοξενία σε μια γριούλα και εκείνη, που ήταν στην πραγματικότητα μια νεράιδα, για να την ευχαριστήσει, χρησιμοποίησε το μαγικό ραβδί της για να μεταμορφώσει όλα τα άκαρπα δέντρα που περιέβαλαν το κάστρο σε φορτωμένα κλαδιά γεμάτα χρυσαφένια κορόμηλα. Η νεράιδα είπε στην πριγκίπισσα ότι όπως το όνομά της είναι Mira και είναι εξίσου γενναιόδωρη και όμορφη (στα γαλλικά " belle "), αυτά τα φρούτα θα ονομάζονται Mira-belles! Άλλη εκδοχή, θέλει την προέλευση της καλλιέργειάς τους να ξεκινά με την προσευχή που έκανε ο δούκας Ferry του Nancy μπροστά στην εικόνα του πολιούχου Αγίου Νικολάου για να σωθεί η πόλη από τον πόλεμο, την πείνα και την πανούκλα. Ο Άγιος ευλόγησε την πόλη και μια κορομηλιά που φύτρωσε στο έδαφος της Λωρραίνης έθρεψε και έσωσε με τους χρυσοκίτρινους γλυκούς καρπούς της το λαό. Τα συγκεκριμένα κορόμηλα αποτελούν το σύμβολο της Λωρραίνης, η οποία παράγει και το 70% της παγκόσμιας συγκομιδής. Κάθε χρόνο η καλλιέργεια υπολογίζεται στους 15 000 τόνους και από το 1996 τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Διατροφική αξία

100 γραμμάρια κορόμηλου μας δίνουν:  
Ενέργεια: 46 kcal
Υδατάνθρακες: 11,4 g
Ζάχαρη: 9,9 g
Διαιτητική ίνα: 1,4 g
Λίπος: 0,28 g
Πρωτεΐνη: 0,70 g
Βιταμίνη Α: 345 IU
Βιταμίνη C: 9,5 mg
Φωσφόρο: 16 mg
Κάλιο: 157 mg

Οφέλη για τον οργανισμό

Τα κορόμηλα είναι πλούσια σε διάφορα οργανικά οξέα, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και αντιοξειδωτικές ενώσεις που τους επιτρέπουν να βελτιώνουν τον μεταβολισμό του σώματος. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α αλλά και νικοτινικό οξύ και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη. Μπορούν να ανακουφίσουν την κόπωση, τα αρθριτικά, τη δυσκοιλιότητα και έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες. Εκτός των άλλων, προστατεύουν και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: