Falafel, street food που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά

Οι τραγανές απέξω και αφράτες στο εσωτερικό τους κροκέτες με βάση τα ρεβίθια, τυλιγμένες σε αραβική πίτα και με συνοδεία λαχανικών και σως, είναι ένα δημοφιλές ορεκτικό σε όλες τις χώρες της Ανατολής συνοδεία μαύρου τσαγιού που έχει κατακλείσει όλο το δυτικό κόσμο και αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη, χορταστική και υγιεινή χορτοφαγική λιχουδιά «του δρόμου».

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Στην Μέση Ανατολή ξέρουν από νόστιμο street food, είτε πρόκειται για νοστιμιές με κρέας στα κάρβουνα, πίτες ή κάθε είδους παραδοσιακά γλυκά. Και βέβαια, οι πανταχού παρόντες ρεβιδοκεφτέδες ή αλλιώς falafel. Χορτοφαγική λιχουδιά που παραδοσιακά φτιάχνεται από ρεβίθια, ενώ πολλές σύγχρονες εκδοχές της χρησιμοποιούν φάβα, κουκιά ή και μείγμα όλων αυτών. Η λέξη falafel μάλλον προέρχεται από την αραβική λέξη falāfil, πληθυντικός της λέξης filfil που σημαίνει μικρός στρογγυλός κόκκος πιπεριού. Οι γνώμες για την καταγωγή του διίστανται.  Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο, όπου φτιάχνεται από φούλια (κουκιά), ονομάζεται falafel Tamiya και άλλοι θεωρούν πατρίδα του τις χώρες τις Μέσης Ανατολής (Λίβανο, Συρία, Ιορδανία αλλά και το Ισραήλ).  Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα falafel αποτελούσαν παραδοσιακά το sandwich του φτωχού.

Οι έθνικ γεύσεις είναι στις πρώτες θέσεις στη λίστα των επιλογών και του Αθηναϊκού κοινού όλων των ηλικιών και τα μαγαζιά που σερβίρουν falafel γνωρίζουν μέρες δόξας, ειδικά όσα ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές. Εμείς γνωρίσαμε τα falafel μέσα από το κατάστημα του Γιώργου Τζαραμπάντη, Λιβανέζου στην καταγωγή που μεγάλωσε στη Συρία και που 2 χρόνια πριν, άνοιξε στην Πλατεία Βικτωρίας το Enjoy Just Falafel. Εκεί σερβίρει καθημερινά, μεταξύ άλλων, ξεχωριστά Συριακά falafel με την αυθεντική όπως λέει συνταγή. Μπορεί πολλοί να θεωρούν απλή αυτή την ανατολίτικη σπεσιαλιτέ. Η αλήθεια είναι ότι  έχει τα μικρά μυστικά της και θέλει τη δική της τεχνική.  Το μυστικό του κυρίου Γιώργου, όπως λέει, είναι το μεράκι για ό,τι σερβίρει και αυτό το καταλαβαίνεις όσο μας εξηγεί ότι το αυθεντικό falafel θέλει ρεβίθια μουλιασμένα σωστά, τα κατάλληλα φρέσκα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο – αλλά όχι το καλοκαίρι, για να είναι πιο ελαφροί οι ρεβιδοκεφτέδες-, φρέσκο και ξερό κόλιανδρο, μαϊντανό και μπαχαρικά. Τα ρεβίθια δεν τα πολτοποιεί εντελώς, τα προτιμά σαν πλιγούρι  και τα πλάθει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και λίγο baking powder με πολλή αγάπη και προσοχή, αυτό είναι το μυστικό του. Oι ρεβιθοκεφτέδες τυλίγονται ή μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα που εμπλουτίζεται με δροσερά λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι), φρέσκο δυόσμο, φέτες τουρσί, σάλτσα hummus και περιχύνονται με τη σάλτσα tarator (ταχίνι με γιαούρτι). Αποτελεί ένα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό χορτοφαγικό φαγητό, πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, με σχετικά χαμηλά λιπαρά. 
Το Enjoy Just Falafel, σερβίρει εκτός βέβαια από τα falafel, νόστιμα σπιτικά φαγητά και έχει γίνει στέκι όχι μόνο των γύρω κατοίκων αλλά και από διάφορες περιοχές της Αθήνας που έρχονται να γευτούν αληθινή κουζίνα που μιλά κατευθείαν στην καρδιά.

Enjoy Just Falafel
Αριστοτέλους 98, Πλατεία Βικτωρίας
215.5259599
Υπεύθυνος: Γιώργος Τζαραμπαντής

Όροι: 
Κατηγοριες: