Καστανό ρύζι, ένας διατροφικός θησαυρός

Tο ρύζι, το τρίτο καλλιεργήσιμο αγροτικό προϊόν στον κόσμο, βρίσκεται στην βάση της διατροφικής μας πυραμίδας μαζί με τα δημητριακά και είναι μια τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, την βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Υπάρχουν όντως διατροφικά πλεονεκτήματα του καστανού ανεπεξέργαστου ρυζιού έναντι του αντίστοιχου λευκού και ποια είναι αυτά;

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

Από το κινέζικο τηγανητό μέχρι το ιταλικό ριζότο, την ισπανική παέγια έως το κρητικό γαμοπίλαφο, το ρύζι αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μέρος της γαστρονομικής παράδοσης αρκετών πολιτισμών, προσφέροντας απεριόριστους και απολαυστικούς συνδυασμούς. 

Πολύ συχνά ακούμε για το διατροφικό πλεονέκτημα των ανεπεξέργαστων προϊόντων έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων. Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας τροφίμων είναι το καστανό ρύζι έναντι του λευκού. Το καστανό ρύζι οφείλει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του και κυρίως την υψηλή θρεπτικότητά του στο ότι διατηρεί το περίβλημα του καρπού του (περικάρπιο), αφού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού απομακρύνεται μόνον ο εξωτερικός φλοιός. 

Η διατροφική του ταυτότητα

Το καστανό ρύζι αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. 

Λόγω του φώσφορου και μαγγανίου που περιέχει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Όταν, το σελήνιο «συνεργάζεται» με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι, αποδίδει τα μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη. Είναι φυσική πηγή φυτικών ινών, διευκολύνοντας την εντερική λειτουργία, ενώ συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς λόγω της περιεκτικότητας σε θειαμίνη (Β1). Είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων που μαζί με τις βιταμίνες Β που περιέχει, δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι την διάθεσή μας. Η παρουσία του στο διαιτολόγιό μας βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα στη διατήρηση της πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στο κάλιο που περιέχει.  

Μπορεί να αποδειχθεί ένας υγιεινός «σύμμαχος» για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Θεωρείται από τους διαιτολόγους εξαιρετική τροφή καθώς παρέχει χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη και αλάτι (έχει μόνο ίχνη).

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Tankilevitch στο Pexels

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: