Υγιεινή διατροφή; δεν χρειάζεται να βγάλετε από τη δίαιτά σας τα ζυμαρικά

Αν αγαπάτε τα μακαρόνια αλλά τα αποφεύγετε επειδή φοβάστε ότι είναι παχυντικά, έχουμε καλά νέα: Μια νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και τα ζυμαρικά έχουν ενοχοποιηθεί ευρέως για την υποτιθέμενη συνεισφορά τους στη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας, μπορεί τελικά όλη αυτή η αρνητική προσοχή να μην τους αξίζει.

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

Τα ζυμαρικά είναι ένας εξευγενισμένος υδατάνθρακας, αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες υπόλοιπες μορφές επεξεργασμένων υδατανθράκων που απορροφώνται γρήγορα στο αίμα, τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν μικρότερες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από εκείνες που δημιουργούνται από την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι οι πατάτες, το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι.

Ερευνητές στο St. Michael's Hospital στο Toronto του Καναδά, εξέτασαν 30 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές σε άτομα που κατανάλωσαν ζυμαρικά αντί άλλων υδατανθράκων, ως μέρος μιας υγιεινής, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δίαιτας. Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση των ζυμαρικών επηρέασε το σωματικό βάρος και το ΔΜΣ των 2.488 συμμετεχόντων. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες (μισό φλιτζάνι/μερίδα) μακαρόνια την εβδομάδα σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση BMJ Open journal, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ζυμαρικά και όχι άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όχι μόνο δεν κέρδισαν βάρος αλλά, αντίθετα, έχασαν λίγο κατά τη διάρκεια της μελέτης. "Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν σε επιπλέον βάρος ή σε αύξηση του σωματικού λίπους", δήλωσε ο επικεφαλής Δρ John Sievenpiper. "Στην πραγματικότητα, η ανάλυση έδειξε μια μικρή απώλεια βάρους στις 12 εβδομάδες που διήρκεσε η μελέτη. Έτσι, αντίθετα με τις ανησυχίες, ίσως τα ζυμαρικά να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όπως είναι η διατροφή με χαμηλό GI".

Και ενώ η ανακάλυψη δεν αποδεικνύει πραγματικά ότι τα ζυμαρικά είναι κάποιο είδος θαυματουργού μυστικού για την απώλεια βάρους, δείχνει ότι μπορούμε να τα απολαμβάνουμε με τον σωστό τρόπο χωρίς ενοχές. "Ζυγίζοντας και αξιολογώντας τα στοιχεία, μπορούμε τώρα να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του σωματικού βάρους, όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής" κατέληξε ο Sievenpiper προσθέτοντας ότι περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες σχετικά με το κατά πόσον το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όταν συνδυαστεί με διαφορετικό είδος δίαιτας. Προς το παρόν ας απολαύσουμε όλοι εκείνα τα σπαγγέτι που … μας κλείνουν το μάτι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: stmichaelshospital.com

Όροι: 
Κατηγοριες: