Οι πολύ χαμηλές θερμιδικά δίαιτες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η καρδιακή λειτουργία επηρεάζεται αρνητικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν άτομα με καρδιακά προβλήματα ακολουθούν δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη που τονίζει ότι, αν και αυτή η επιδείνωση δεν είναι μόνιμη, οι ασθενείς με καρδιακά νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε παρόμοια δίαιτα.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Νέα έρευνα εξετάζει την επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς των αποκαλούμενων crash diets που υπόσχονται την απώλεια κιλών σε χρόνο ρεκόρ. Οι συγκεκριμένες δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα, χωρίς όμως να εγγυώνται ότι το όποιο αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια και κυρίως, δεν θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους. Η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη για τον καρδιαγγειακό μαγνητικό συντονισμό (Cardiovascular Magnetic Resonance-CMR), που διεξήχθη πρόσφατα στη Βαρκελώνη, εξετάζει ειδικά τις επιπτώσεις των διατροφικών συνθηκών στην υγεία της καρδιάς.

Σε μια ολιγοθερμιδική δίαιτα ένα άτομο καταναλώνει μόνο 600 με 800 θερμίδες ημερησίως, τρώγοντας μόνο τρόφιμα χαμηλών θερμίδων που περιέχουν λίγα ή καθόλου λιπαρά, σάκχαρα ή υδατάνθρακες. Αυτές οι δίαιτες είναι γνωστές και ως προγράμματα αντικατάστασης γευμάτων, καθώς οι άνθρωποι υποκαθιστούν τα κανονικά γεύματα με σούπες, ποτά και πρωτεϊνικές μπάρες που περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα κανονικά γεύματα. Τέτοιες δίαιτες χαμηλών θερμίδων έχουν συσχετιστεί με ταχεία απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και αναστροφή του διαβήτη. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιακή λειτουργία.

Η έρευνα με επικεφαλής την Dr. Jennifer Rayner, κλινική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκάλυψε ότι η ταχεία μείωση του σπλαχνικού λίπους μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα. Οι ερευνητές μελέτησαν 21 εθελοντές που ήταν παχύσαρκοι με μέσο δείκτη μάζας σώματος 37 και ηλικία γύρω στα 52 χρόνια. Με άλλα λόγια, η φυσική τους κατάσταση προδιέθετε για κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Οι ερευνητές έβαλαν τους εθελοντές σε μια ολιγοθερμιδική δίαιτα και μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες τους για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο αυτής της διατροφής στην κατανομή του σπλαχνικού και κοιλιακού λίπους και της λειτουργίας της καρδιάς. Έκαναν τρεις μαγνητικές, μια στην αρχή της μελέτης, μια μετά από μία εβδομάδα και την τελευταία μετά από οκτώ εβδομάδες.

Μετά από μία εβδομάδα, η τομογραφία αποκάλυψε τα εξής:

  • Υπήρξε κατά μέσο όρο μείωση κατά 6% του συνολικού σωματικού λίπους
  • Το σπλαχνικό λίπος μειώθηκε περίπου 11% κατά μέσο όρο
  • Το λίπος του ήπατος μειώθηκε κατά 44%
  • Το λίπος στον καρδιακό μυ αυξήθηκε κατά 44%.

Αυτό το αυξημένο λίπος στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας και στην ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Ωστόσο, μετά από οκτώ εβδομάδες, οι γιατροί παρακολούθησαν μεταβολικές βελτιώσεις και μείωση του λίπους στην καρδιά, δηλαδή γενικά καλύτερη καρδιακή υγεία. Όταν οι θερμίδες πέφτουν ξαφνικά, το λίπος από διάφορα μέρη του σώματος απελευθερώνεται στο αίμα. Ο καρδιακός μυς παίρνει αυτό το λίπος, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία του. Αυτό συμβαίνει κατά την οξεία περίοδο κατά την οποία το σώμα προσαρμόζεται στον ξαφνικό περιορισμό θερμίδων. Σύμφωνα με την Dr. Rayner, αυτές οι δίαιτες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, καθώς η οξεία μείωση της λειτουργίας της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας όπως δύσπνοια και υψηλότερο κίνδυνο αρρυθμίας. Οι ασθενείς με καρδιακή νόσο πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να ακολουθούν παρόμοιες δίαιτες μόνο υπό επίβλεψη. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν μια τέτοια δίαιτα, γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιακή λειτουργία στα αρχικά στάδια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: