Σχετικα Αφιερωματα

Η Σουηδία υποδέχεται γλυκά τα Χριστούγεννα με ρυζόγαλο

Tα πλούσια αρώματα από γαρύφαλλα, κανέλλα, τζίντζερ και σαφράν αγκαλιάζουν τις χιονισμένες πόλεις και τα χωριά της Σουηδίας την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζεύοντας τις οικογένειες γύρω από τον περίφημο γιορτινό μπουφέ (Julbord) των 101 διαφορετικών πιάτων. Γλυκός επίλογος με το risgrynsgröt, ένα ξεχωριστό ρυζόγαλο που σερβίρεται τα ξημερώματα και υπόσχεται καλή τύχη την νέα χρονιά σε έναν τυχερό.

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Και στη Σουηδία, το φαγητό έχει ξεχωριστή θέση στους Χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. Η εορταστική περίοδος ξεκινά με τη γιορτή της Saint Lucia στις 13 Δεκεμβρίου και την παραμονή των Χριστουγέννων στήνεται σε κάθε σπίτι ένας τεράστιος μπουφές που λέγεται julbord, σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και αποτελεί παράδοση σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες.  Περιλαμβάνει συνταγές με τα βασικά συστατικά της Σουηδικής κουζίνας, όπως ψωμί, τυρί, βούτυρο, πατάτες, χοιρoμέρι, πίκλες, κεφτέδες, σολωμό και ρέγγα. Για να κλείσει γλυκά όλη αυτή η γαστρονομική φιέστα, σερβίρουν ένα είδος ρυζόγαλου με μια κουταλιά βούτυρο στη μέση που ονομάζεται risgrynsgrot  και αποτελεί το επίσημο γλυκό της παραμονής των Χριστουγέννων. Σερβίρεται και σαν πρωϊνό τα ξημερώματα και περιέχει μια έκπληξη: ένα μόνο αμύγδαλο που μπαίνει μέσα στο επιδόρπιο και φέρνει τύχη σε όποιον το πετύχει.  Για τους ανύπαντρους, σημαίνει ότι θα παντρευτούν με τη νέα χρονιά, για τους υπόλοιπους ότι θα έχουν υγεία και τύχη όλο το χρόνο. 

Το έθιμο του risgrynsgröt  τα Χριστούγεννα  πηγάζει από έναν παλιό μύθο που θέλει το ξωτικό του κάθε σπιτιού να είναι χαρούμενο. Ένα μπωλ ρυζόγαλο με μια γερή κουταλιά βούτυρο στη μέση είναι αυτό που περιμένει το σπιτικό ξωτικό να βρει την παραμονή στο κατώφλι του σπιτιού, διαφορετικά, θα δυσαρεστηθεί και φέρει μπελάδες και προβλήματα. Στη Σουηδία, η παράδοση των ξωτικών πάει πίσω στους αιώνες. Πίστευαν ότι τα ξωτικά βοηθούσαν και προστάτευαν τα σπίτια, τους αχυρώνες και του στάβλους και το κάθε σπίτι είχε και το δικό του. Συνέβαλαν στην υγεία των ζώων, στη πλούσια σοδειά των καρπών στα χωράφια και στα γεμάτα με τρόφιμα ντουλάπια της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού. Σε αντάλλαγμα, έπρεπε και όλη η οικογένεια να προσέχει το ξωτικό της, να το κρατά χαρούμενο αλλιώς, θύμωνε και δημιουργούσε ανακατωσούρες για όλους.  Και φυσικά, να μην το ξεχνά τα Χριστούγεννα, προσφέροντάς του ένα μεγάλο μπωλ με ρυζόγαλο.
Αυτό το ξεχωριστό επιδόρπιο φτιάχνεται με ρύζι, πλήρες γάλα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και σκούρα ζάχαρη, πασπαλίζεται με κανέλλα ή μαρμελάδα από βατόμουρα και σερβίρεται όταν όλοι έχουν ανταλλάξει τα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Οι Σουηδοί δεν ενσωμάτωσαν τη φιγούρα του Αη Βασίλη στην κουλτούρα τους. Προτιμούν τα δώρα τους να τα φέρνει το μικροσκοπικό  αυτό ξωτικό με το κατακόκκινο σκουφί, τη μακριά γενειάδα, τα πολύχρωμα ρούχα και το φαναράκι στο χέρι.  

Όροι: 
Κατηγοριες: