Σχετικα Αφιερωματα

Buche de Noël, o σοκολατένιος κορμός που μιλάει Γαλλικά και φέρνει τα Χριστούγεννα

Το γαλλικό χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό ρολό από παντεσπάνι με κρέμα ζαχαροπλαστικής και βουτύρου έχει σχήμα κορμού, πασπαλίζεται με σκόνη κακάου, ζάχαρη άχνη και μαρέγκες και μας μεταφέρει σε ένα όμορφο σκηνικό δάσους πίσω στην Κέλτικη παράδοση.

 

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Ο μύθος γύρω από την προέλευση του Buche de Noël είναι θολός. Η Wikipedia ισχυρίζεται ότι ο Ναπολέων Ι έβγαλε εκτός νόμου τα τζάκια με την πεποίθηση ότι ο κρύος αέρας από την καμινάδα ήταν επιζήμιος για την υγεία των Γάλλων πολιτών. Οι οικογένειες, έφτιαξαν το Buche de Noël ως σύμβολο της εστίας, ενός μέρους ζεστού γύρω από το οποίο μαζεύονται όλοι τους σκληρούς και κρύους χειμερινούς μήνες.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1615 όταν η πρώτη γνωστή συνταγή εμφανίστηκε σε βιβλίο μαγειρικής. Το όνομα Buche de Noël αναφέρεται στο παραδοσιακό Yule Log . Πολύ πριν την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακόμα και πριν τη γέννηση του Ιησού, τηρούνταν έθιμα που μοιάζουν με τα σημερινά Χριστούγεννα, όπως το Yule των παγανιστών Κελτών. Το χειμερινό ηλιοστάσιο (25 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους, καθώς οι κοινότητες της εποχής δεν γνώριζαν αν θα αντέξουν τον χειμώνα, και έπρεπε να προετοιμάζονται επί εννέα μήνες για να τον περάσουν χωρίς λοιμούς, που ήταν συχνοί. Κατά το έθιμο, έκοβαν έναν μεγάλο κορμό (Yule log) και τον έκαιγαν. Η φωτιά έπρεπε να κρατήσει καθ’ όλη την σκοτεινή αυτή εποχή του χειμώνα, συμβολίζοντας το φως και τη γέννηση, μέχρι την αρχή της άνοιξης. Για να υποδεχθούν το Νέο Έτος και να καθαρίσουν τον αέρα από τα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, οι οικογένειες θα έκαιγαν κορμούς, στολισμένους με πουρνάρια, κουκουνάρια ή κισσό, κρατώντας τις στάχτες ως γούρι. Πίστευαν μάλιστα ότι θα τους προστάτευε από τις αστραπές.

To Yule Log ήταν αρχικά ένα ολόκληρο δέντρο, που είχε επιλεγεί προσεκτικά και έφερνε μαζί του ένα μεγάλο τελετουργικό. Το μεγαλύτερο άκρο του κορμού θα έπρεπε να τοποθετηθεί μέσα στην εστία της φωτιάς, ενώ το υπόλοιπο του δέντρου να στέκεται μέσα στο δωμάτιο. Ο κορμός άναβε από τα απομεινάρια του κορμού της προηγούμενης χρονιάς και έκαιγε κατά τη διάρκεια ων Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων. Στην Προβηγκία,  είναι παράδοση όλη η οικογένεια να βοηθά να κοπεί ο κορμός. Σήμερα το Yule χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό στις αγγλόφωνες ως συνώνυμο για τα Χριστούγεννα.
Το παραδοσιακό  Yule Log ή Buche de Noël φτιάχνεται από παντεσπάνι, συνήθως βανίλιας, που γλασάρεται και γεμίζεται με βουτυρόκρεμα σοκολάτας.  Υπάρχουν βέβαια πολλές παραλλαγές του γλυκού. Η διακόσμησή του μιμείται κομμένο κούτσουρο και στολίζεται με ζάχαρη άχνη για να θυμίζει το χιόνι, με κλαδάκια από δέντρο, φρέσκα μούρα και μαρέγκες σε σχήμα μανιταριών.

Μέχρι πρόσφατα η Γαλλία κατείχε την πρώτη θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο Buche de Noël  μήκους 207,80 μέτρων, ψημένο και όμορφα διακοσμημένα από τον Philippe Gardette, πρόεδρο του συλλόγου Culinaire International που χρειάστηκε, μαζί με την ομάδα του, δυόμισι ημέρες προετοιμασίας. Το ρεκόρ έσπασε η Κίνα με έναν επικό κορμό Buche de Noël μήκους 1068 μέτρων!

Όροι: 
Κατηγοριες: