Τολμάτε να δοκιμάσετε αυτές τις «λιχουδιές» από διάφορα μέρη του πλανήτη;

Κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του τελετουργικά και έθιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τις τροφές και το μαγείρεμά τους. Ενώ κάποια φαγητά μπορεί να θεωρούνται λιχουδιές στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, τις περισσότερες φορές μοιάζουν αρκετά παράξενα, ακόμη και αηδιαστικά για τους ξένους.

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Αυγά μυρμηγκιών, Ταϋλάνδη

Το khai mot daeng είναι μια λιχουδιά που περιλαμβάνει τόσο τα αυγά όσο και τα κουκούλια των κόκκινων μυρμηγκιών και που καταναλώνεται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδίως το Λάος και τη Βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και επειδή τα κόκκινα μυρμήγκια τρέφονται με φύλλα μάνγκο, η γεύση τους είναι όξινη και θυμίζει λάιμ, ενώ τα φρέσκα αυγά τους είναι λιπαρά και γλυκά. Επειδή περιέχουν οξικό οξύ, χρησιμοποιούνται αντί για λεμόνι ή ξύδι σε πολλά ταϊλανδέζικα πιάτα

Ινδικό χοιρίδιο, Εκουαδόρ

Από τα παραδοσιακά πιάτα του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και του Περού. Αρκετά μεγαλύτερο από αυτά που βρίσκουμε στη Βόρεια Αμερική, με μέγεθος που φτάνει εκείνο του κουνελιού. Η γεύση του είναι δύσκολο να περιγραφεί και εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος, αλλά πολλοί θεωρούν ότι θυμίζει φτερούγες κοτόπουλου ή κάποιο άλλο σκούρο κρέας και είναι αρκετά λιπαρό.

Ταραντούλες, Καμπότζη

Τηγανητές αράχνες; Ακριβώς! Τηγανίζονται και καρυκεύονται με σκόρδο και αλάτι και αποτελούν μια τραγανή λιχουδιά.

Hákarl, Ισλανδία

Ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται στην Ισλανδία, και λέγεται ότι είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Πρόκειται για κομμάτια καρχαρία που έχουν υποστεί ζύμωση και μυρίζουν σαν σάπιο κρέας. Θεωρείται επίσης πολύ δηλητηριώδες, αν δεν ακολουθηθεί η σωστή προετοιμασία που διαρκεί μέχρι και 6 μήνες.

Black pudding, Ιρλανδία

Φτιάχνεται από ζωικό αίμα. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά ως ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί ένα άφθονο παραπροϊόν, καθιστώντας το μια οικονομική και ηθική επιλογή παρά το αποτρεπτικό μαύρο χρώμα του. Το αίμα (συνήθως από χοίρους) αναμιγνύεται με λίπος και πλιγούρι βρώμης, πριν συσκευαστεί σε ένα περίβλημα. Στη συνέχεια σερβίρεται βραστό, τηγανισμένο ή ψημένο στη σχάρα. Παρόμοια «λουκάνικα» με αίμα σερβίρονται σε ολόκληρο τον κόσμο, τα γαλλικά «boudin noir» και τα ισπανικά «morcilla» είναι δύο πολύ γνωστά παραδείγματα. Μπορείτε να βρείτε και χορτοφαγική ή vegan εκδοχή του πιάτου.

Τερμίτες, Ναμίμπια

Οι πανύψηλοι πύργοι που φτιάχνουν οι τερμίτες στη σαβάνα είναι ένα τυπικό θέαμα σε πολλές περιοχές της Ναμίμπια. Γιγαντιαία μανιτάρια τα οποία καλλιεργούνται από τους τερμίτες, εμφανίζονται στη βάση τους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου κάνοντάς τους ακόμη πιο εντυπωσιακούς οπτικά. Τα Omajova είναι το κοινώς χρησιμοποιούμενο όνομα για αυτά τα μανιτάρια των λόφων των τερμιτών που συλλέγονται από τους ντόπιους, συμπληρώνοντας τη διατροφή αλλά και το εισόδημά τους. Μπορούν να ζυγίζουν ακόμη και ένα κιλό το καθένα και έχουν μοναδική γεύση όταν μαγειρεύονται με βούτυρο και αλάτι. Το ίδιο νόστιμοι θεωρούνται και οι τραγανοί τηγανισμένοι τερμίτες.

Durian, Ινδονησία/Μαλαισία

Durian Fruit

Φωτογραφία: https://www.myc.com.my/articles/view/531

Ένα φρούτο που είναι πολύ γλυκό και αγαπητό σε πολλούς, όσους κατορθώνουν να ξεπεράσουν την πολύ δυσάρεστη μυρωδιά του που θυμίζει μουχλιασμένο τυρί.

Haggis, Σκωτία

Αυτό το φαγητό τρώγεται συνήθως στην Ιρλανδία και τη Σκωτία. Φτιάχνεται από τον πνεύμονα, την καρδιά και το συκώτι του πρόβατου τα οποία αναμειγνύονται με κρεμμύδια, πλιγούρι βρώμης και μπαχαρικά και περιβάλλονται από το στομάχι των προβάτων. Στη συνέχεια βράζονται μαζί για περίπου τρεις ώρες. Παραδοσιακά, το haggis σερβίρεται με γογγύλια, πουρέ πατάτας και μια σάλτσα από ουίσκι.

San-nakji, Κορέα

Εάν αισθάνεστε αρκετά τολμηρός δοκιμάστε αυτή την κορεάτικη λιχουδιά. Πρόκειται για ωμό μωρό-χταπόδι! Επειδή τα πλοκάμια του περιέχουν νευρώνες, συνεχίζουν να κινούνται και οι βεντούζες διατηρούν τη δύναμη πιασίματος, ακόμη και αφού αποκοπούν από το κυρίως σώμα. Ένα πραγματικά «ζωντανό» πιάτο που σερβίρεται με σησαμέλαιο.

Γεμιστή καμήλα, Ντουμπάι

Στον Περσικό Κόλπο, ένα κοινό γαμήλιο πιάτο είναι η γεμιστή καμήλα. Αρχικά παραγεμίζουν κοτόπουλα και ένα αρνί με ρύζι, αυγά και μπαχαρικά και στη συνέχεια γεμίζουν με αυτά το σώμα καμήλας, από το οποίο έχουν φυσικά βγάλει το δέρμα. Την ψήνουν στα κάρβουνα και την σερβίρουν με ξηρούς καρπούς.

Τηγανιτός αστερίας, Κίνα

Μεγάλη λιχουδιά για τους ντόπιους που συχνά αρέσει και στους τουρίστες. Η γεύση του θυμίζει καβούρι.

Σούπα κόμπρας, Βιετνάμ

Πολύ δημοφιλής στο Βιετνάμ αλλά και σε πολλά μέρη της Κίνας. Θεωρείται ότι είναι ένα συμπλήρωμα υγείας που προσφέρει μεταξύ άλλων, πολλά οφέλη για το δέρμα. Επειδή είναι πολύ αλμυρή, οι μάγειρες προσθέτουν διάφορα άλλα συστατικά, όπως φέτες από λεμόνι, για να ισορροπήσουν τη γεύση.

Φρούτο Ackee, Τζαμάικα/Αφρική

Σερβίρεται με πολλά πιάτα, ή μπορείτε να το φάτε και μόνο του. Προσέξτε όμως: θεωρείται πολύ τοξικό εάν καταναλωθεί πριν να είναι ώριμο.

Fugu, Ιαπωνία

Πρόκειται για ένα πιάτο με ψάρι που έχει τη φήμη ότι είναι από τα πιο επικίνδυνα. Το fugu θεωρείται ένα από τα πιο τοξικά ψάρια στον κόσμο. Τα όργανα του περιέχουν ένα δηλητήριο που ονομάζεται τετραδοτοξίνη, η οποία είναι πάνω από χίλιες φορές πιο θανατηφόρα από το υδροκυάνιο. Μόνο οι σεφ που έχουν εκπαιδευτεί εδώ και χρόνια μπορούν να το ετοιμάσουν με ασφάλεια.

Century Egg, Κίνα

Αυτή η λιχουδιά χρονολογείται πάνω από 600 χρόνια. Φτιάχνεται από αυγά πάπιας, ορτυκιού ή κοτόπουλου που ζυμώνονται σε ένα μείγμα τέφρας, πηλού, αλατιού, λάϊμ, και φλοιό ρυζιού για εβδομάδες ή και μήνες. Ο κρόκος του αυγού μπορεί να πάρει ένα πράσινο ή γκρίζο χρώμα, ενώ το ασπράδι μετατρέπεται σε σκούρο καφέ ή μαύρο. Τα «αυγά του αιώνα» λέγεται ότι έχουν γεύση χαλασμένου τυριού και μυρωδιά σαν μίγμα από αμμωνία και θείο.

Σούπα από φωλιά πουλιών, Κίνα

Από τα πιο ακριβά πιάτα στον κόσμο. Φτιάχνεται με τις φωλιές ενός είδους πουλιών που μοιάζει με το χελιδόνι (swiftlet) και καλύπτεται από ένα ελαφρύ ζωμό κοτόπουλου. Οι φωλιές κατασκευάζονται αποκλειστικά από το σάλιο των πουλιών και το συγκεκριμένο πιάτο είναι γνωστό και ως "χαβιάρι της ανατολής" με τιμή που κυμαίνεται από 30 έως και 100 δολάρια ανά μπολ.

Balut, Φιλιππίνες

Πρόκειται για ένα έμβρυο πάπιας ή κοτόπουλου ηλικίας 17 ημερών που έχει βράσει μέσα κέλυφος του! Πρέπει να σπάσετε το κέλυφος, να ρουφήξετε τη σούπα και στη συνέχεια να φάτε το σχεδόν σχηματισμένο σώμα του νεοσσού. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, λένε ότι η γεύση θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βραστό αυγό και ζωμό κρέατος.

Surstromming, Σουηδία

Κονσέρβα με ρέγγα της Βαλτικής Θάλασσας σε άλμη που όταν ανοίγεται απελευθερώνει μια τόσο έντονα δυσάρεστη μυρωδιά που συνήθως χρειάζεται να καταναλωθεί σε εξωτερικό χώρο.

Stinkheads, Αλάσκα

Πρόκειται για το κεφάλι ενός βασιλικού σολομού, που θάβεται κάτω από το έδαφος για μερικές εβδομάδες και τρώγεται ως ένας πικάντικος χυλός που μοιάζει με στόκο.

Witchetty Grub - Αυστραλία

Βασικό διατροφικό στοιχείο των αυτοχθόνων Αυστραλών στην έρημο. Πρόκειται για μεγάλες, άσπρες προνύμφες που τρέφονται με ξύλο. Όταν καταναλώνονται ωμές θυμίζουν αμύγδαλα στη γεύση, ενώ όταν είναι ελαφρά μαγειρεμένες, η υφή τους γίνεται τραγανή απέξω και σαν αυγά ομελέτα από μέσα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: