Σχετικα Αφιερωματα

Πασχαλινά εδέσματα από όλο τον κόσμο

Η Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα έφτασαν και τα φαγητά και οι λιχουδιές αυτής της πολύ σημαντικής γιορτής είναι αναρίθμητα. Σε όλο τον κόσμο, το φαγητό του Πάσχα είναι τόσο διαφορετικό και πολύχρωμο όσο οι διαφορετικοί πολιτισμοί που το γιορτάζουν.

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Ιταλία

Το Gubana από τη Βενετία είναι ένα γλυκό ψωμί τύπου brioche, γεμιστό με σοκολάτα, σταφίδες και ποτό. Παρόμοιο γλυκό ψωμί είναι και το Colomba di pasqua που έχει σχήμα περιστεριού, του συμβόλου της ειρήνης. Περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και είναι πασπαλισμένο με αμύγδαλα και ζάχαρη.

Γαλλία

Το L'agneau Pascal, το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με κρέας αρνιού, παρασκευάζεται με μόλις πέντε συστατικά: σκόρδο,  αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και αρνίσιο μπούτι.

Ολλανδία

Το advocaat είναι ένα παραδοσιακό ποτό του Πάσχα που παρασκευάζεται από αυγά, ζάχαρη και κονιάκ και είναι παρόμοιο με το eggnog. Οι Ολλανδοί το πίνουν ως απεριτίφ το Πάσχα ή το προσθέτουν πάνω σε βάφλες.

Μεξικό

Η capirotada είναι μια πουτίγκα ψωμιού με ξηρούς καρπούς, φρούτα και τυρί παλαίωσης. Σερβίρεται όλη τη Σαρακοστή, ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή. Το ψωμί εμποτίζεται σε σιρόπι από ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο.  Η capirotada συμβολίζει τη σταύρωση: τα μπαστούνια κανέλας αντιπροσωπεύουν το σταυρό, τα γαρύφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.

Αργεντινή

Η torta pascualina είναι παρόμοια με την quiche και η γέμισή της περιέχει φρέσκο τυρί τύπου ricotta, βραστά αυγά, σπανάκι, αγκινάρα και μαϊντανό.

Ισπανία

H Hornazo είναι μια κρεατόπιτα που περιέχει πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα αυγά. Τα rosquillas είναι ψητά ή τηγανητά ντόνατς που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ορισμένα είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη, άλλα είναι αρωματισμένα με δεντρολίβανο, ενώ μερικά εμποτίζονται σε λικέρ γλυκάνισου.

Τζαμάικα

Το bun and cheese, είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που συνοδεύεται από ένα κρεμώδες και ήπιο τυρί τύπου τσένταρ το οποίο σερβίρεται το πρωί του Πάσχα.

Φινλανδία

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει σαν μπισκότα Oreo μέσα σε γάλα, το Mämmi είναι στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό φινλανδικό επιδόρπιο από μελάσα, αλάτι και σκόνη από ξύσμα πορτοκαλιού.

Σουηδία

Μία από τις πιο ασυνήθιστες σουηδικές παραδόσεις ονομάζεται Påskkärringar και συμβαίνει το μεγάλο Σάββατο. Παιδιά ντυμένα με παλιά ρούχα, περπατούν σε ομάδες ως μάγισσες του Πάσχα στη γειτονιά, ζητώντας γλυκά σε αντάλλαγμα για τις χειροποίητες ζωγραφιές τους. Η Κυριακή του Πάσχα συνήθως γιορτάζεται με πολλά αυγά, ρέγγα και σε κάποια σπίτια με ψητό αρνί. Το πιο εικονικό σουηδικό γλυκό το semla, είναι γεμιστό με αμύγδαλα και κρέμα.

Δανία

Γνωστή ως μία από τις πρώτες εποχιακές μπύρες στον κόσμο, η Δανέζικη Påskeøl πίνεται παραδοσιακά το Πάσχα και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ουκρανία

Το babka είναι ένα μαλακό καρβέλι ψωμί, φτιαγμένο από πλούσια ζύμη μαγιάε που αναμιγνύεται με σταφίδες.

Κύπρος

Οι φλαούνες είναι ειδικά ψωμάκια γεμάτα με τυρί και σταφίδες, που ετοιμάζονται την Μεγάλη Παρασκευή και τρώγονται την Κυριακή του Πάσχα στην Κύπρο.

Ρωσία

Πολλοί Ρώσοι πάνε στην εκκλησία το kulich, ένα είδος λαμπριάτικου ψωμιού που έχουν φτιάξει για  να το ευλογήσει ο παπάς. Το ψωμί ψήνεται σε ψηλό τηγάνι και στη συνέχεια σερβίρεται με την επίσης γνωστή πυραμίδα από τυρί, το pashka που είναι συχνά διακοσμημένο με θρησκευτικά σύμβολα, όπως τα γράμματα XB, από το "Christos Voskres", που σημαίνει "ο Χριστός αναστήθηκε".

Γερμανία

Το Schinken im Brotteig που κυριολεκτικά σημαίνει "ζαμπόν σε ψωμί" είναι και αυτό ακριβώς που θα γευτείτε. Επίσης, η φημισμένη σούπα chervil που καταναλώνεται συνήθως την Μ. Πέμπτη, γνωστή και ως "Πράσινη Πέμπτη" επειδή, παραδοσιακά , οι Γερμανοί τρώνε πράσινα τρόφιμα αυτήν την ημέρα. Πρόκειται για μια απλή σούπα βοτάνων που εμπλουτίζεται από μυρώνι (chervil).

Λίβανος

Τα ma'amoul  είναι λιβανέζικες λιχουδιές, μικρά μπισκοτάκια γεμάτα με φιστίκια, καρύδια και χουρμάδες.

Ηνωμένο Βασίλειο

Αγαπημένα κουλουράκια του Πάσχα, τα Hot Cross Buns είναι ελαφριά ψωμάκια τύπου brioche που κόβονται σε σχήμα σταυρού στην κορυφή πριν από το ψήσιμο και μερικές φορές, αυτός ο σταυρός είναι ζαχαρωμένος.

Αμερική

Το κλασικό αμερικανικό χοιρομέρι (Easter ham)  μπορεί να έχει γλυκιά ή πικάντικη επικάλυψη.

Βραζιλία

Το Paçoca de Amendoim είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνεται από αλεσμένα φιστίκια, αλεύρι μανιόκας, ζάχαρη και αλάτι.

Πολωνία

Η Bialy Barszcz είναι η πολωνική λευκή εκδοχή της σούπας borscht και φτιάχνεται με συστατικά όπως λουκάνικα, αυγά και βούτυρο που οι πιστοί τα ευλόγησαν στην εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα.

Ισημερινός

Στο Εκουαδόρ τρώνε τη σούπα Fanesca κατά τη διάρκεια όλης της Μεγάλης Εβδομάδας. Φτιάχνεται από διάφορα είδη κολοκύθας και 12 διαφορετικά είδη φασολιών και σπόρων.

Νότια Αφρική

Το Cape Malay Pickled Fish πρόκεται για ένα πιάτο με ψάρι που μαγειρεύεται πρώτα και στη συνέχεια το κάνουν πίκλα. Το τρώνε κρύο και το συνοδεύουν με ψωμί και σαλάτα.

Πορτογαλία

Το Bacahau à Gomes de Sá  είναι η πορτογαλική λέξη για τον μπακαλιάρο και αυτό το παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο περιέχει εκτός από μπακαλιάρο, πατάτες, κρεμμύδια και αυγά.

Παραγουάη

Το Cipa είναι ένα είδος στρογγυλού μαστιχωτού καλαμποκένιου κέικ που τρώγεται το πρωί του Πάσχα.

Ανατολική Ευρώπη

Το Pinca καταναλώνεται στη Σλοβενία και την Κροατία στο τέλος της Σαρακοστής. Είναι ένα γλυκό ψωμί με σταφίδες, ρούμι και ξύσμα πορτοκαλιού , διακοσμημένο με ένα σταυρό. Σε άλλη παραλλαγή του, γεμίζεται με βραστά αυγά.

Καλό Πάσχα! Happy Easter! ¡Felices Pascuas! Frohe Ostern! God påske! Szczęśliwej Wielkanocy!

Φωτεινή  Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: