Πώς μια Πορτογαλίδα πριγκίπισσα καθιέρωσε το τσάι στη Βρετανία

Στη σύγχρονη εποχή το τσάι συνδέεται τόσο πολύ με τον βρετανικό τρόπο ζωής, που μπορεί να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι οφείλει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του σε μια ξένη πριγκίπισσα.

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Παρόλο που δεν είναι αλήθεια ότι η Catherine of Braganza, η βασίλισσα που παντρεύτηκε ο βασιλιάς Charles II της Αγγλίας, έφερε στη χώρα το τσάι, είχε σίγουρα πολλά να κάνει με το να γίνει ένα μοντέρνο και ευχάριστο ρόφημα. Πορτογάλοι έμποροι εισήγαγαν το τσάι στην πατρίδα τους από την Ανατολή και η υψηλή τιμή και ο εξωτισμός του βοήθησαν να γίνει μια συνήθεια της μόδας στους αριστοκρατικούς κύκλους και στη βασιλική αυλή όπου μεγάλωσε η Catherine. Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, ήταν μια πολύ αγαπημένη συνήθεια. Το τσάι είχε επίσης κερδίσει δημοτικότητα στην ελίτ κοινωνία της Ολλανδίας, μέσω του ολλανδικού εμπορίου στην Ανατολή και στις γειτονικές χώρες. Μέχρι τότε, η Βρετανία υστερούσε σε αυτόν τον τομέα αρκετά. Το Μάιο του 1660, ο Κάρολος Β ' ανέβηκε στο θρόνο, κληρονομώντας παράλληλα πολλά χρέη από την προηγούμενη κυβέρνηση του Cromwell και σύντομα πρόσθεσε σε αυτά και αρκετά δικά του, γι’ αυτό και η οικονομική του κατάσταση ήταν απελπιστική. Το να παντρευτεί μια πλούσια ξένη πριγκίπισσα και να απαιτήσει πολλά χρήματα και αγαθά ως προίκα ήταν μια λύση. Μετά από κάποια διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε ότι θα παντρευτεί την Catherine και ότι ο πατέρας της βασιλιάς Ιωάννης IV της Πορτογαλίας θα την προικίσει με πολλά πλοία γεμάτα είδη πολυτελείας, μερικά ως δώρα και μερικά που θα μπορούσαν να πωληθούν για να αποπληρώσουν τα χρέη του Charles II. Μέσα σε αυτά ήταν και ένα μπαούλο με τσάι, το αγαπημένο ποτό της πορτογαλικής βασιλικής αυλής.

Η Catherine έφτασε στο Portsmouth στις 13 Μαΐου 1662. Ήταν ένα μακρύ και θυελλώδες ταξίδι και μόλις έφτασε, ζήτησε ένα φλιτζάνι τσάι. Ήταν τόσο σπάνιο τότε που δεν είχαν καθόλου διαθέσιμο και της πρόσφεραν αντ’αυτού ένα ποτήρι μπύρας που δεν την έκανε να αισθανθεί καλύτερα και αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο υπνοδωμάτιο της. Τελικά η Catherine και ο Charles II παντρεύτηκαν στις 21 Μαΐου του 1662. Η προίκα της περιλάμβανε χρήματα, μπαχαρικά, θησαυρούς και τα κερδοφόρα λιμάνια της Ταγγέρης και της Βομβάης. Το μπαούλο με τα φύλλα του αγαπημένου της τσαγιού είχε την ένδειξη «Transporte de Ervas Aromaticas» T.E.A. (tea = τσάι στα αγγλικά) . Το τσάι καταναλωνόταν στην Αγγλία εκείνη την περίοδο μόνο ως φάρμακο για να αναζωογονεί το σώμα και να αποτοξινώνει τη σπλήνα. Αλλά λόγω της νεαρής βασίλισσας, η συνήθεια του τσαγιού ως κοινωνικό και υγιεινό ποτό επικράτησε, επεκτάθηκε και έγινε δημοφιλής. Σύντομα η συνήθεια απέκτησε το χαρακτήρα μανίας στη βασιλική αυλή και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στους αριστοκρατικούς κύκλους και στις πλουσιότερες τάξεις.

Φωτεινή Πουρνάρα

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: