Πέθανε ο Έλληνας εμπνευστής της πίτσας με ανανά

Ο Eλληνοκαναδός εστιάτορας που από το 1962 πιστώνεται με την γλυκιά και ιδιαίτερη ιδέα να βάλει ως γέμιση στη ζύμη της πίτσας κομμάτια από ανανά, μια καινοτομία που εξόργισε κάποιους άκαμπτους συντηρητικούς οπαδούς της πίτσας, πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 83 ετών στο Ontario του Καναδά.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ο Sam Panopoulos (Σωτήρης Πανόπουλος) μετανάστευσε από τα Βούρβουρα της Αρκαδίας στον Καναδά το 1954 σε ηλικία 20 ετών και απέκτησε αρκετά εστιατόρια στο Οντάριο με τους δύο αδελφούς του. Το ένα ήταν στο Chatham, περίπου 290 μίλια έξω από το Toronto και 50 μίλια από το Detroit.  Σέρβιραν τυπικό αμερικανικό φαγητό, δηλαδή burgers και πατάτες αλλά και κινέζικα πιάτα και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει και πίτσες στο μενού καθώς είχαν γίνει δημοφιλείς στις ΗΠΑ.  Η πιο διάσημη δημιουργία του που έμεινε τελικά και ως κληρονομιά, προέκυψε από ένα πείραμα: μια μέρα αποφάσισε να βάλει κομμάτια ανανά από κονσέρβα σε μια πίτσα για να δει αν θα ήταν νόστιμη.  "Τα βάλαμε απλά, μόνο για πλάκα, για να δούμε πώς θα είναι η γεύση" δήλωσε ο Πανόπουλος σε μια συνέντευξη. "Ήμασταν νέοι στην επιχείρηση και κάναμε πολλά γευστικά πειράματα".  Σε αυτόν και στους αδελφούς του άρεσε η αντίθεση μεταξύ της γλυκύτητας του ανανά και της αλμυρής και πικάντικης γεύσης του ζαμπόν. «Το δοκιμάσαμε πρώτα εμείς και στη συνέχεια δώσαμε να το δοκιμάσουν και μερικοί πελάτες. Μερικούς μήνες αργότερα, όλοι τρελαίνονταν γι 'αυτό κι έτσι το βάλαμε μόνιμα στο μενού". Η συγκεκριμένη πίτσα ονομάστηκε Χαβανέζικη από την μάρκα της κονσέρβας του ανανά που χρησιμοποιήθηκε. Την εποχή εκείνη η επικάλυψη της πίτσας συνήθως περιοριζόταν σε μανιτάρια, μπέικον και πεπερόνι, πρόσθεσε ο Πανόπουλος. .

Τα γαστρονομικά ένστικτά του τελικά έφεραν καρπούς, η καινοτόμα δημιουργία του έγινε βασικό μέρος στα μενού πίτσας σε όλο τον κόσμο, αν και γνώρισε και κάποιες δυσμενείς κριτικές. Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Guoni Johannesson προκάλεσε μια φρενίτιδα στο διαδίκτυο τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού είπε σε μαθητές ότι ο ανανάς δεν μπορούσε να μπαίνει στην πίτσα και πρότεινε να απαγορευτεί ο συνδυασμός.  Μεταξύ αυτών που ήρθαν προς υπεράσπιση της χαβανέζικης πίτσας ήταν ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος την αναγνώρισε σε ένα tweet ως μια νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Ontario.

Ο Έλληνας εστιάτορας είχε πουλήσει το Satellite, το εστιατόριο όπου πρωτοδημιουργήθηκε η Χαβανέζικη πίτσα με ανανά  το 1980 και ζούσε στην πόλη London του Ontario. 

Όροι: 
Κατηγοριες: