Fondue: Από την Ελβετία, σε όλο τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η προέλευση του fondue ξεκίνησε στην Ελβετία ως ένας τρόπος για να χρησιμοποιούν τα παλαιωμένα τυριά και το μπαγιάτικο ψωμί για να θρέψουν τις οικογένειες τους, κυρίως οι αγρότες των ορεινών περιοχών που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Οι παραγωγοί τυριών και ψωμιού παρατήρησαν ότι η εποχή που είχαν την περισσότερη δουλειά ήταν κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών και ότι τα τρόφιμα που παρήγαγαν θα έπρεπε να αποθηκευτούν με κάποιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούνται και να είναι κατάλληλα για κατανάλωση τους κρύους μήνες του χειμώνα. Καθώς το τυρί θα πάλιωνε αρκετά και η γεύση του δεν θα ήταν και τόσο ευχάριστη, καθώς και το ψωμί θα γινόταν μπαγιάτικο και πιο δύσκολο να φαγωθεί, έπρεπε να βρεθεί μία λύση. Οι τοπικοί χωρικοί βρήκαν ότι αν το τυρί θερμανθεί μαζί με κρασί, σκόρδο και διάφορα τοπικά βότανα θα μπορούσαν σε αυτό να βουτήξουν το  μπαγιάτικο ψωμί τους, το οποίο θα μαλάκωνε όταν βυθιζόταν στο γευστικό μείγμα των τυριών. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, πάνω από ένα δοχείο, αλλά και φαγητού μέσα από αυτό την ώρα που το δοχείο βρισκόταν  πάνω στη φωτιά έγινε η  ελβετική χειμερινή παράδοση είναι γνωστή ως fondue. Η λέξη fondue προέρχεται από τη γαλλική λέξη «Fondre», που σημαίνει «για να λιώσει» και έκτοτε χρησιμοποιείται για την αναφορά σε πολλούς άλλους τύπους fondue όπως για παράδειγμα για κρέατα, κοτόπουλο, θαλασσινά, ακόμη και για σοκολάτα και έγινε μέρος και σε άλλες εθνικές κουζίνες:

Γαλλία: fondue με βάση το κρέας

Το fondue με κύριο συστατικό το κρέας, έχει προέλευση από πολύ νωρίς. Στο μεσαίωνα, στη γαλλική περιοχή της Βουργουνδίας, οι εργαζόμενοι στα αμπέλια, έπρεπε να είναι έξω στα χωράφια όλη την ημέρα και δεν ήταν σε θέση να μπορούν  να έχουν ένα κανονικό γεύμα. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι γεννήθηκε η ιδέα να έχουν μια κατσαρόλα με λάδι να  βράζει έξω στον αμπελώνα, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έρθουν και να μαγειρέψουν τα κομμάτια του κρέατος τους , καθώς και την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα. Το όνομα αυτού του τύπου fondue πιστώνεται τους εν λόγω εργαζομένους στους αμπελώνες της Βουργουνδίας και είναι γνωστό ως  Fondue Bourguignonne.

Κίνα: fondue με ζωμό

Η ελαφρύτερη έκδοση του fondue με κρέας, έχει τις ρίζες της στην Ασία πριν από πολλά χρόνια. Ένας άντρας από την Ελβετία επισκεπτόταν την Κίνα, και του σέρβιραν ένα πιάτο  παρόμοιο με το fondue, αλλά με μία σημαντική διαφορά: το υγρό που χρησιμοποιείται για να βουτήξουν το ψωμί ήταν ζωμός. Όταν επέστρεψε, ανέφερε στους Ελβετούς σεφ το εν λόγω πιάτο και έτσι γεννήθηκε το Fondue Court Bouillon.

Η.Π.Α.:  fondue σοκολάτας

Το fondue σοκολάτας ή αλλιώς επιδόρπιο fondue ήταν μια αμερικανική εφεύρεση και η γέννησή της τοποθετείται στα μέσα του 20ου αιώνα. Υπάρχουν αρκετοί ενάγοντες που διεκδικούν την «εφεύρεση» του συγκεκριμένου επιδορπίου, αλλά δεν αποδίδεται η «πατρότητά» του σε κάποιον συγκεκριμένα.
Αδιαμφισβήτητα, το Fondue σε όποια εκδοχή του κι αν επιλέξετε, είναι μία γευστική εμπειρία που αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: