Η «τρελή» ιστορία του μπισκότου Oreo!

Το 1890, οκτώ μεγάλα αρτοποιεία της Νέας Υόρκης συγχωνεύονται και σχηματίσουν την Εταιρεία Μπισκότου της Νέας Υόρκης και φτιάχνουν ένα εξαώροφο, επιβλητικό εργοστάσιο στο δυτικό Τσέλσι. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του μυθικού μπισκότου Oreo!

 

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Οκτώ χρόνια αργότερα συγχωνεύτηκαν και με τον ανταγωνιστή τους, την Αμερικάνικη Εταιρεία Παραγωγής Μπισκότου του Σικάγου και σχημάτισαν μια ακόμα μεγαλύτερη εταιρεία, την Εθνική Εταιρεία Μπισκότου. Το εργοστάσιο και η έδρα παρέμειναν στο Τσέλσι και το 1901, η εταιρεία ονομάζεται Nabisco.

Στις 2 Απριλίου του 1912, κυκλοφορεί ένα πρωτότυπο μπισκότο, το οποίο αποτελείται από δυο μικρά μπισκοτάκια με γεύση γκοφρέτα σοκολάτα, τα οποία έχουν κρέμα ανάμεσά τους. Πρόκειται φυσικά για τα Oreo. Τα Oreo όχι απλά είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά πολύ σύντομα ξεκίνησε «πόλεμος» για την... πατρότητά τους.

Η εταιρεία μπισκότων Sunshine, την οποία κατείχαν κάποιοι παλιοί μέτοχοι της Αμερικάνικης Εταιρείας Παραγωγής Μπισκότου του Σικάγου που κατά την προαναφερθείσα συγχώνευση αποχώρησαν και έφτιαξαν μια δικιά τους εταιρεία, ισχυρίστηκε πως τα μπισκότα Oreo ήταν δικιά της ιδέα και όχι της  Nabisco. 

Συγκεκριμένα, η Sunshine ισχυρίστηκε πως το Oreo ήταν αντιγραφή του μπισκότου με την επωνυμία Hydrox, το οποίο κυκλοφόρησε από αυτή τέσσερα χρόνια πριν το Oreo. Φυσικά, η  Nabisco το αρνήθηκε και οι άνθρωποί της τόνισαν πως το Oreo προέκυψε από δικιά τους ιδέα και έχει μεγάλε διαφορές με τo  Hydrox. Αν δει κανείς πάντως φωτογραφίες της εποχής θα καταλάβει πως επιβεβαιώνεται η ιστορία της Sunshine! Η τελευταία έκανε μήνυση στη Nabisco.

Όσον αφορά το γιατί η Nabisco επέλεξε να δώσει το όνομα Oreo στην αμφιλεγόμενη ανακάλυψή της, οι θεωρίες είναι πολλές. Οι Έλληνες θα μπορούσαν εύκολα να υποθέσουν τις ελληνικές ρίζες της ονομάσίας και να πιστέψουν πως προέρχεται από την λέξη «ωραίο». Όμως δεν είναι έτσι. Η θεωρία σχετικά με την «ελληνικότητα» της ονομασίας του Oreo δεν μιλάει για την λέξη «ωραίο» αλλά για την λέξη «όρος», δηλαδή το βουνό! Κι αυτό γιατί το σχήμα του Oreo είναι ουσιαστικά το σχήμα ενός βουνού από δυο μικρά μπισκοτάκια!

Τα σκαλίσματα που υπάρχουν πάνω στο Oreo είναι ακόμα μυστήριο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συμβολίζουν διότι άλλωστε κανείς δεν ξέρει ποιός ακριβώς είναι ο σχεδιαστής. Φήμες λένε πως ο σχεδιαστής λέγεται Μπιλ Τέρνιερ αλλά η Nabisco τόνιζε από τότε πως αν και υπήρχε ένας εργαζόμενος με αυτό το όνομα, είχε φύγει όταν φτιαχνόταν το σχέδιο. Αυτή η μυστικοπάθεια σχετικά με τον σχεδιαστή δημιουργεί διάφορες απορίες και ερωτήματα. 

Όπως είναι συνηθισμένο με όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, πολλές θεωρές συνωμοσίας κάνουν την εμφάνισή τους. Κάποιοι λένε πως το σχέδιο πάνω στο Oreo  συνδέεται με τους Ναΐτες Ιππότες και τους Ελευθεροτέκτονες, άλλοι πως είναι ένας μυστικός χάρτης για έναν θυσαυρό αμύθητης αξίας. Μεγάλη ιστορία και πολλές φήμες για ένα τόσο μικρό μπισκοτάκι.

Όροι: 
Κατηγοριες: