Εσείς ακόμη μετράτε θερμίδες;

Η απόφαση να χάσετε βάρος είναι πολύ σημαντική όπως είναι και η δέσμευση για αλλαγή που περιλαμβάνει. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε προφανώς θα πρέπει να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού και να ασκήστε, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετράτε αυστηρά και τις θερμίδες που καταναλώνετε;

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021

Θα πρέπει ή μήπως όχι; Είναι ένα ερώτημα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε έχει κάνει δίαιτα ή σκέφτεται να ξεκινήσει. Η πρόσληψη θερμίδων είναι το κλειδί για την ενεργειακή ισορροπία. Όμως, όταν εστιάζουμε κυρίως στις θερμίδες, συχνά η προσοχή μας διαφεύγει από το τι είναι πραγματικά υγιεινό, με αποτέλεσμα οι διατροφικές μας επιλογές να μην είναι και οι καλύτερες.

Από τη μία πλευρά, είναι πολύ απλό να παρακολουθούμε την πρόσληψη των θερμίδων. Είναι μόνο ένας αριθμός που πρέπει να σκεφτόμαστε. Από την άλλη, η παρακολούθηση των θερμίδων δεν μας διαφωτίζει και μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή εμμονή που μπορεί τελικά να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό. Η μέτρηση των θερμίδων μας δίνει μια συνολική εικόνα για το τι τρώμε σε μια μέρα και αυτό είναι κάτι χρήσιμο όπως είναι και το να κατανοούμε τις σχετικές θερμιδικές αξίες, π.χ. ότι ένα burger έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μήλο. Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί επίσης να αποτελεί κίνητρο κάποιες φορές. Π.χ. το κομμάτι της τούρτας που λιγουρευόμαστε χθες έχει 400 θερμίδες, οπότε... το ξεχνάμε.

Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε τόσο περιορισμένοι που μερικές φορές καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση. Πρώτα απ 'όλα, κανείς δεν ξέρει πόσες θερμίδες πραγματικά χρειάζεται. Οι οδηγίες π.χ. λένε ότι ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται γύρω στις 2000-2200 καθημερινά, αλλά τι γίνεται αν κάποιος είναι πιο μικροκαμωμένος από τον μέσο όρο ή περισσότερος ενεργός; Επίσης, η μέτρηση των θερμίδων στη συσκευασία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κατά προσέγγιση έως και 20% και αυτός ο αριθμός να εξακολουθεί να είναι μέσα στα νόμιμα επίπεδα. Και μην ξεχνάτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα απορροφώνται διαφορετικά από το σώμα από ό,τι τα ωμά και μη μη-επεξεργασμένα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γενική άποψη ήταν ότι εάν θέλει κάποιος να χάσει βάρος θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και να καίει περισσότερες, δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων. Τώρα, πολλοί από τους επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει μια άλλη μέτρηση που είναι πολύ πιο σημαντική: τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Όλα τα τρόφιμα χωρίζονται σύμφωνα με τον συνδυασμό αυτών των μακροθρεπτικών και έτσι καθορίζεται το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος είναι εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο. Ως μικροθρεπτικά συστατικά υπολογίζονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Η μέτρηση των θερμίδων παραμένει σημαντική όταν προσπαθείτε να χάσετε λίπος ή να «χτίσετε» μύες, αλλά όταν αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την καταμέτρηση των μακροθρεπτικών συστατικών, τότε έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, το σώμα μας δεν λειτουργεί βάσει μαθηματικών υπολογισμών, αλλά σύμφωνα με τη βιολογία. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να χάσουμε 5 κιλά αν κόψουμε τον καθημερινό latte καφέ μας που έχει 100 θερμίδες (ή που δεν θα βάλουμε απαραίτητα 5 κιλά εάν αρχίσουμε να πίνουμε έναν κάθε μέρα) είναι επειδή οι θερμίδες είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της εξίσωσης. Το σώμα μας δουλεύει σκληρά ώστε να μας κρατήσει σε μια καθορισμένη κλίμακα βάρους, ρυθμίζοντας την όρεξη και τον μεταβολισμό μας μέσω των ορμονών, των γονιδίων και του εγκεφάλου μας.

Ο οργανισμός μας δεν αντιμετωπίζει όλες τις θερμίδες με τον ίδιο τρόπο. Οι υψηλής ποιότητας θερμίδες προέρχονται από τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το άπαχο κρέας και τα αυγά. Μας χορταίνουν γρήγορα και μας κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που λένε στο σώμα να καίει λίπος. Όταν καταναλώνουμε ίνες το σώμα πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να τις διασπάσει σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα γεμάτη με επεξεργασμένα τρόφιμα, προστιθέμενη ζάχαρη και ραφιναρισμένα δημητριακά δεν είναι εκ φύσεως χορταστική, επομένως είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση, προτρέποντας παράλληλα το σώμα να αποθηκεύσει.

Τώρα ίσως να αναρωτιέστε: Αν η μέτρηση θερμίδων είναι τελικά χάσιμο χρόνου, τι μπορώ να κάνω;

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές των ειδικών:

  • Ακούστε το σώμα σας
  • Φάτε πάντα όταν είστε πεινασμένοι. (όταν γνωρίζετε φυσικά ότι είστε πραγματικά πεινασμένοι)
  • Φάτε τροφές που έχετε πραγματικά τη διάθεση να φάτε
  • Δώστε όλη σας την προσοχή στο γεύμα που έχετε μπροστά σας
  • Παρατηρήστε τις αισθήσεις στο σώμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό
  • Τρώτε πάντα καθιστοί
  • Μασάτε καλά την κάθε μπουκιά
  • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα σερβιρίσματος
  • Απολαύστε τις γεύσεις, την υφή, την αίσθηση στο στόμα, το πόσο τραγανό ή μαλακό, αλμυρό ή γλυκό είναι ένα τρόφιμο
  • Προσπαθήστε να επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα και βρείτε ποια από αυτά είναι νόστιμα σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα
  • Ανακαλύψτε υγιεινές εναλλακτικές π.χ. φτιάξτε το δικό σας σπιτικό sorbet και αποφύγετε το έτοιμο παγωτό
  • Μερικές φορές υποκύψτε σε μια μικρή παρασπονδία
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Κοιμηθείτε αρκετές ώρες κάθε ημέρα

Όταν τρώτε υγιεινές τροφές, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες. Εφ 'όσον δίνετε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται, θα φροντίσει μόνο του τα υπόλοιπα, ακόμη και το να διατηρείται σε ένα υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να είσαστε με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι, χαλαρώστε και επικεντρωθείτε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα αυτών που καταναλώνετε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: