Η κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου ή μεταποιημένου κρέατος και ορισμένων ασθενειών είναι γνωστή, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα αυτών των τροφίμων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Ο κόσμος τρώει περισσότερο κρέας. Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος και πουλερικών έχει αυξηθεί τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η έρευνα έχει συνδέσει τόσο το κόκκινο όσο και το επεξεργασμένο κρέας με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μέτριας έως μεγάλης ποσότητας κρέατος με τη θνησιμότητα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κατανάλωσης μιας μικρής ποσότητας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος.

Διαβάστε: 
Ποια τρόφιμα αποφεύγουν να τρώνε οι καρδιολόγοι

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda University Health στην California στόχευσαν στην αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας μέσα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

«Θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη σχέση χαμηλής πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν κρέας» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Saeed Mastour Alshahrani.

Τα ευρήματα της ομάδας δείχνουν ότι η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου.

Διαβάστε: 
Η κατάλληλη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τους πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Adventist Health Study-2 (AHS-2). Μεταξύ του 2002 και του 2007, αυτή η μελέτη κοόρτης προσέλκυσε περίπου 96.000 Χριστιανών Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας (συντηρητικοί Προτεστάντες) που ζούσαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι Αντβεντιστές είναι μια ενδιαφέρουσα ομάδα για τους επιστήμονες που αναζητούν παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους πιστούς είναι χορτοφάγοι, και εκείνοι που επιλέγουν να τρώνε κρέας καταναλώνουν πολύ λίγο.

Για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση κρέατος είχε κάποια επίδραση στη θνησιμότητα, οι ερευνητές ανέλυσαν δύο παράγοντες. Ο πρώτος ήταν η αιτία θανάτου περισσότερων από 7.900 Αντβεντιστών σε μια περίοδο 11 ετών. Η δεύτερη ήταν μια διατροφική αξιολόγηση των ίδιων των ατόμων, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια σχετικά με ποιες τροφές κατανάλωναν και πόσο συχνά. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η πρόσληψη κρέατος ήταν χαμηλή. Μεταξύ των ανθρώπων που ανέφεραν ότι κατανάλωναν κρέας, το 90% έτρωγε 57 γραμμάρια ή λιγότερο την ημέρα. Όταν αξιολόγησαν τους θανάτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για σχεδόν 2.600 από αυτούς, ενώ περισσότεροι από 1.800 θάνατοι σχετίζονταν με τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενός συνδυασμού κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος και υψηλότερου κινδύνου τόσο των συνολικών όσο και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωση αποκλειστικά επεξεργασμένου κρέατος δεν παρουσίασε την ίδια τάση.

Διαβάστε και αυτό: 
Οι γυναίκες millennials ανησυχούν περισσότερο για τη ψυχική τους υγεία από αυτήν της καρδιάς τους

Ορισμένες ομάδες φαίνονταν πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένους τύπους κρέατος. Για παράδειγμα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας σχετίζεται σημαντικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια για τους λευκούς, αλλά όχι για τους μαύρους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, σημείωσαν ότι αυτό ήταν σημαντικό μόνο για τις γυναίκες και τους μαύρους. Οι μαύροι και οι γυναίκες είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Ωστόσο, η ομάδα εντόπισε μόνο μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον καρκίνο, αλλά διαπίστωσαν ότι άλλες μελέτες έχουν βρει στοιχεία σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και την ασθένεια αυτή. Όπως υποθέτουν, η σχέση αυτή μπορεί να γίνει εμφανής μόνο με την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα συμπεράσματα. "Τα ευρήματά μας δίνουν επιπλέον βάρος στα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάρκεια ζωής", σχολιάζει ο Michael Orlich, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής του AHS-2. Η μελέτη δείχνει επίσης κάτι νέο, αποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την υγεία από το να μην τρώει κάποιος καθόλου.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και περιορισμούς. Η επιστημονική ομάδα ρύθμισε τα αποτελέσματα για διάφορους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Για να ενισχύσουν τα ευρήματα, έλαβαν επίσης υπόψη συγκεκριμένους διαιτητικούς παράγοντες, όπως την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. Βοήθησε επίσης ότι σχετικά λίγοι από τους συμμετέχοντες κάπνιζαν ή έπιναν αλκοόλ. Ωστόσο, η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμούνται επακριβώς το τι καταναλώνουν. Θα χρειαστεί σαφώς περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: