Σχετικα Αφιερωματα

Τρόφιμα που σας φουσκώνουν το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι εδώ και οι περισσότεροι να έχουμε ήδη από τους προηγούμενους μήνες ξεκινήσει να τρώμε λιγότερο για να εμφανιστούμε πιο αδύνατοι στην παραλία. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια τρόφιμα, τα οποία αν και δεν μας παχαίνουν μας κάνουν να δείχνουμε πιο… φουσκωμένοι από ότι στην πραγματικότητα είμαστε.

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Και καλό είναι να τα αποφεύγουμε, όχι μόνο για λόγους εμφάνισης, αλλά και επειδή όταν είμαστε φουσκωμένοι, ειδικά το καλοκαίρι αισθανόμαστε μια δυσφορία που σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις.

Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά ποιες τροφές μπορεί να μας φουσκώσουν και να κάνουν τη μέση μας να φαίνεται μεγαλύτερη:

Σνακ με αλάτι

Τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού γύρω από την κοιλιά. Το κλειδί δεν είναι να αποφεύγονται τα υγρά, αλλά το αλάτι. "Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το φούσκωμα προκαλείται στην πραγματικότητα από την υπερβολική αύξηση του αερίου στην κοιλιακή χώρα - συνήθως δεν προκαλείται από την κατακράτηση υγρών.Αν υπάρχει κατακράτηση υγρών, αρχίζουμε να ανησυχούμε για θέματα υγείας, όπως η ηπατική ανεπάρκεια", εξηγεί η Neal Malik, επικεφαλής του προγράμματος Master of Science in Nutrition for Wellness στο πανεπιστήμιο Bastyr “Το φούσκωμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εντελώς άθλια καθώς ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. Τα επιπλέον κιλά που φαίνεται ότι έχουμε γύρω από τη μέση, ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να προέρχονται από τη συσσώρευση αέρα" .

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα που ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων είναι… ένοχα για τα φουσκώματα. Ακόμα κι αν είστε κολλημένοι για το χρόνο, αποφύγετε τη θέρμανση ενός κατεψυγμένου γεύματος στο γραφείο και αντί γι αυτό πάρτε το ταπεράκι σας γεμάτο φρούτα ή μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Τσίχλα

Αν και το τσίχλα είναι ένας τρόπος για να ξεχαστείτε από το φαγητό, ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε δύο φορές πριν τη βάλετε στο στόμα σας. Γιατί; Διότι αρχίζετε να καταπίινετε αέρα και αυτό προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία!

Ανθρακούχα

Δεν συζητάμε για τα ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη. Αυτά μεγαλώνουν την κοιλιά σας έτσι κι αλλιώς. Ακόμα και αυτά, όμως, χωρίς ζάχαρη δεν είναι καλή ιδέα. Τα ποτά αυτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να σας φουσκώσει αντί να σας κάνει να χωνέψετε. Το αέριο αυτό απορροφάται εντελώς από τα έντερα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση αερίων στον οργανισμό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη ή την ανακούφιση από τα συμπτώματα του φουσκώματος. Ο κουρκουμάς, το τσάι είναι εξαιρετικά ροφήματα, αλλά και το γιαούρτι μπορεί να σας… ξεφουσκώσει και να σας ανακουφίσει.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: