O ξηρός καρπός που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη φυσικά

Τα ευρήματα μιας πρόσφατης αμερικανικής μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων οδηγεί σε σημαντική μείωση της «κακής» LDL ολικής χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων που ενοχοποιούνται για τη συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν δεκαετίες έρευνας σχετικά με το πώς η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και να έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022

Η εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων κάθε μέρα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition επιβεβαίωσε την ισχυρή επίδραση που έχει αυτός ο καρπός στα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα αμύγδαλα δούλεψαν με δύο τρόπους: αύξησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) - αλλιώς γνωστής ως "καλής" χοληστερόλης και βελτίωσαν τον μηχανισμό με τον οποίο το σώμα απομακρύνει τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State στην Αμερική συνέκριναν τα επίπεδα HDL μεταξύ των συμμετεχόντων που έφαγαν 43 γραμμάρια (περίπου 1/3 φλιτζάνι) αμυγδάλων με εκείνους που έφαγαν ένα muffin μπανάνας. Όσοι κατανάλωναν τα αμύγδαλα είχαν βελτιωμένα επίπεδα HDL και λειτουργικότητα της χοληστερόλης. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτή η νέα μελέτη βασίζεται σε προϋπάρχουσες σχετικές έρευνες. Η Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια διατροφής και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι υπάρχει πλούσιο ερευνητικό υλικό που δείχνει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει αμύγδαλα μειώνει την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή χοληστερόλη LDL , η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο το πώς τα αμύγδαλα επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη, η οποία θεωρείται καλή χοληστερόλη και βοηθά στη μείωση του κινδύνου αυτών των παθήσεων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης είναι ότι τα αμύγδαλα βελτίωσαν κάπως τη λειτουργία της HDL, βοηθώντας την να συλλέξει τη χοληστερόλη από τα κύτταρα και τους ιστούς και να την αποθέσει στο ήπαρ για να διασπαστεί.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 48 άνδρες και γυναίκες με αυξημένα επίπεδα LDL μπήκαν σε πρόγραμμα ελεγχόμενης διατροφής. Κατά τη διάρκεια δύο περιόδων δίαιτας έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια δίαιτα εκτός από το καθημερινό σνακ. Για μία περίοδο έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν 43 γραμμάρια αμυγδάλων την ημέρα ενώ στη διάρκεια της περιόδου ελέγχου, τους δόθηκε ένα muffin μπανάνας. Στο τέλος της κάθε περιόδου οι ερευνητές μετρούσαν την χοληστερόλη των συμμετεχόντων και συνέκριναν τον τελικό αριθμό με εκείνον που είχε μετρηθεί στην αρχή της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι η διατροφή με τα αμύγδαλα βελτίωσε τη λειτουργία της HDL κατά 6,4% και αύξησε το μέγεθος της HDL κατά 19%. Αυτό, με τη σειρά του, μείωσε σημαντικά τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα δεν επαρκούν για την εξάλειψη των πιθανών καρδιακών νοσημάτων, αλλά μπορεί να είναι ένα υγιεινό και έξυπνο σνακ. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε και οι διαλυτές ίνες, προσφέροντας με τη σειρά τους, ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: