Σχετικα Αφιερωματα

Πως να φτιάξεις μόνος σου σπιτική κέτσαπ

Η σάλτσα κέτσαπ, με τη γλυκόξινη και πικάντικη γεύση, είναι το πιο διαδεδομένο συνοδευτικό στις τηγανιτές πατάτες ή τα μπιφτέκια, η γρήγορη σος στα μακαρόνια και η εύκολη βάση για την πίτσα. Αρέσει σε όλους και καταναλώνεται με μανία από μικρούς και μεγάλους.  Οι έτοιμες κέτσαπ  όμως έχουν τόσα συντηρητικά και ζάχαρη! Τι θα λέγατε να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να φτιάξετε μόνοι σας, εύκολα και οικονομικά, την διάσημη αυτή σάλτσα με αγνά υλικά;

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι σε αφθονία και χαμηλή τιμή προμηθευτείτε ποσότητα και προετοιμάστε την σάλτσα-σως για το χειμώνα. Επίσης μπορείτε να  εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο τις ντομάτες που περίσσεψαν, προτού χαλάσουν και να δημιουργήσετε εύκολα την πιο νόστιμη σάλτσα. Ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά, πατάτες και αυγά τηγανητά, ενώ προσθέτει έξτρα γευστικές πινελιές σε διάφορα σάντουιτς. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή και ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεσή σας προσθέστε τα συστατικά της αρεσκείας σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε (για 100 ml. σάλτσας)

  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι καλό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μεγάλες ώριμες τομάτες
  • Λίγη κανέλλα
  • 1 γαρύφαλλο
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά : πελτέ τομάτας.

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.  Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε στο τρίφτη τις τομάτες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε στις τομάτες λίγο πελτέ και ανακατεύουμε.  Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο κέντρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει (καραμελώνει), ρίχνουμε το ξίδι προσεχτικά, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό, μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα μίγμα. Προσθέτουμε τη τριμμένη τομάτα με το πελτέ και 150 ml. νερό ή 1 ½ φλυτζ. τσαγιού. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και το γαρίφαλο. Τη βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Τέλος αν θέλετε καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, περνάμε τη κέτσαπ από σίτα. Βάλτε την κέτσαπ σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύστε την στο ψυγείο. Διατηρείται για τρεις και πλέον μήνες. 

Tip 1: 

Αν είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα 3 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες.

Τip 2: 

Για έξτρα νοστιμιά προσθέστε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστατικά: τζίντζερ, σέλερι, βασιλικό, καρότο, θυμάρι, δεντρολίβανο, εστραγκόν. 

Tip 3: 

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, στέβια ή μέλι.

Όροι: 
Κατηγοριες: