Ο καρπός που χρειάζονται τα μάτια σας!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της αμερικανικής «Ένωσης για την Έρευνα σχετικά με την Όραση και την Οφθαλμολογία» στη Φλόριντα, η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών μας, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από πιθανές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, μια διατροφή που περιλαμβάνει σταφύλια φαίνεται να δρα προστατευτικά στη δομή και λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Η προστασία της όρασης μέσω της σωστής διατροφής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές και βότανα έχουν θαυματουργές ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από τις ασθένειες που τα απειλούν. Μεταξύ αυτών των τροφών είναι τα σταφύλια. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή όραση ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Αυτά τα στοιχεία ήρθε να επιβεβαιώσει και να εμπλουτίσει η μελέτη ομάδας ερευνητών από το Ινστιτούτο «Bascom Palmer Eye» του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, η οποία εξέτασε το κατά πόσο μια διατροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια, θα μπορούσε να προστατεύσει τους φωτοϋποδοχείς πειραματόζωων από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, διαπίστωσε ότι τα σταφύλια προστατεύουν από μία χημική διαδικασία που συμβαίνει μέσα στο σώμα και είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει στον αμφιβληστροειδή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και με την πάροδο των ετών επηρεάζουν αρνητικά την όραση. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες συνδέεται στενά με τη νόσο του αμφιβληστροειδούς και έχει ευρέως μελετηθεί στην ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο αμφιβληστροειδής περιέχει κύτταρα τα οποία αποκρίνονται στο φως και είναι γνωστά ως φωτοϋποδοχείς το οποία όμως υπόκεινται σε βλάβες.

Διαφορετικά είδη σταφυλιών σε σκούρο φόντο

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στα ποντίκια, που ακολούθησαν την παραπάνω δίαιτα (αντιστοιχούσε σε 3 μερίδες σταφυλιών την ημέρα για τον άνθρωπο), η λειτουργία του αμφιβληστροειδούς ήταν σημαντικά πιο προστατευμένη και ο αμφιβληστροειδής ήταν παχύτερος. Επίσης, περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη διατροφή οδήγησε και σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και υψηλότερα προστατευτικών πρωτεϊνών στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Abigail Hackam, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, «η ένταξη του σταφυλιού στη διατροφή φαίνεται να διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς παρά την παρουσία οξειδωτικού στρες».

Όροι: 
Κατηγοριες: