Η δίαιτα που έχει ανακηρυχτεί ως η καλύτερη για 8η συνεχή χρονιά

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ένα διατροφικό πλάνο που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατέκτησε την πρωτιά ως συνολική διατροφική πρόταση, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων από το US News & World Report.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Για άλλη μια φορά τα δοκιμασμένα και αληθινά διατροφικά πλάνα κέρδισαν τις διατροφικές μανίες και τις δίαιτες της μόδας και κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στις λίστες των εμπειρογνωμόνων. Τον περασμένο Ιανουάριο, το αμερικανικό U.S. News & World Report δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη για τις Best Diets Overall, ανεβάζοντας τη DASH και τη Μεσογειακή δίαιτα στην κορυφή. Κάθε χρόνο, η US News & World Report συγκεντρώνει μια ομάδα ιατρών, διαιτολόγων, καθηγητών πανεπιστημίων και άλλων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της διατροφής για να αξιολογήσει τις πιο δημοφιλείς δίαιτες της Αμερικής και να τις κατατάξει σύμφωνα με μια πληθώρα παραγόντων που κυμαίνονται από πράγματα όπως το πόσο αποτελεσματικές είναι για την απώλεια βάρους και πόσο εύκολο είναι να τις ακολουθήσουν, έως το πόσο συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Για το 2018 εξετάστηκαν 40 διαφορετικές δίαιτες και για όγδοη συνεχή χρονιά, η δίαιτα DASH ανακηρύχθηκε η καλύτερη διατροφή συνολικά.

Και ενώ τα feeds των κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείτε μπορεί να γεμίζουν με αναρτήσεις διαφόρων που αποθεώνουν τις κατά καιρούς μοδάτες δίαιτες και τα «μοναδικά μυστικά αδυνατίσματος» , κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, η δίαιτα DASH κατατάσσεται ως η καλύτερη συνολικά και παρόλο που ίσως κάποιοι από εσάς να μην την γνωρίζετε, οι κανόνες της σίγουρα σας είναι γνωστοί.

DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension)

Η ομορφιά της DASH δεν έγκειται τόσο την απαγόρευση μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων όσο στην επίτευξη ισορροπίας. Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, η διατροφή αυτή επιτρέπει επίσης την κατανάλωση μιας υγιούς ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πουλερικών χωρίς την πέτσα και ψαριών, καθώς και ξηρών καρπών και σπόρων. Μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας, λίπη και γλυκά αλλά θα πρέπει απλώς να περιορίσετε τις μερίδες (όχι περισσότερες από δύο με τρεις μερίδες λιπών την ημέρα, πέντε εβδομαδιαίες μερίδες γλυκών και μία με δύο μερίδες των 85 γρ. κρέατος) όπως και το αλάτι.

Χωρίς αξιοσημείωτα μειονεκτήματα, αυτό που είναι ωραίο με αυτή τη φιλική δίαιτα είναι ότι υπάρχει χώρος προσαρμογής για άτομα όλων των ηλικιών, φύλων, επιπέδων δραστηριότητας και τρόπων ζωής. Δεν υπάρχει επίσης καμία απαίτηση ειδικών τροφίμων, που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε όλα όσα χρειάζεστε εύκολα και οικονομικά σε οποιοδήποτε κατάστημα. Σε περίπτωση που το ακρωνύμιο της δεν το κάνει ξεκάθαρο, αυτή η δίαιτα δεν προορίζεται για απώλεια βάρους. Όμως, όλα τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς δηλαδή, οι πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και οι σοφότερες προσαρμογές για να καλύψουν τις καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες, συχνά επιφέρουν και απώλεια βάρους. Είναι ιδανική για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση και προ-υπέρταση, καθώς και εκείνους που προτιμούν πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και μια διατροφική ρουτίνα για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» χοληστερόλης.

Μεσογειακή Διατροφή

Η αγαπημένη διατροφή του Ελληνικού λαού, είναι μια δίαιτα που βασίζεται και προτιμά τις φυτικά προερχόμενες τροφές από τις επεξεργασμένες πολύ πριν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τη μόδα της χορτοφαγίας. Στον πυρήνα της, η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται σε φυσικά τρόφιμα, όπως φρέσκα (και τοπικά) φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Δεδομένης της προέλευσης της δίαιτας, περιλαμβάνει πολλά ψάρια και βέβαια υγιή λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Είναι ίσως λάθος να την ονομάζουμε «δίαιτα». Πρόκειται περισσότερο για μια προσέγγιση τρόπου ζωής μεταξύ των ανθρώπων από την περιοχή της Μεσογείου. Η διατροφή είναι μόνο ένα από τα συστατικά της. Υπάρχει επίσης σωματική δραστηριότητα, εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες (η απόλαυση ενός γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους) στην εξίσωση. Το συγκεκριμένο πλάνο επίσης ήρθε πρώτο στην κατάταξη του U.S. News and World Report ως εξαιρετικά εύκολο να το ακολουθήσει κάποιος, ως η καλύτερη φυτικής προέλευσης διατροφή αλλά και η καλύτερη για τον διαβήτη. Τερμάτισε δεύτερη όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, αμέσως μετά την DASH. Εφόσον το μεσογειακό σχέδιο διατροφής επικεντρώνεται σε συνιστώμενα τρόφιμα και όχι σε αυστηρές οδηγίες σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, είναι καλύτερο για όσους δεν τους αρέσει η ιδέα της δίαιτας ή η αίσθηση ότι στερούνται λόγω ειδικών κανόνων.

Τελικά, είναι προφανές ότι η επιτυχία οποιασδήποτε «δίαιτας» έγκειται στο αν μπορούμε ή όχι να την ακολουθήσουμε, δηλώνουν οι ειδικοί. Βλέπουμε συνεχώς διάφορες διατροφικές τάσεις να έρχονται και να φεύγουν. Ορισμένες είναι υπερβολικά περιοριστικές και ως εκ τούτου δεν τις ακολουθεί κάποιος εύκολα. Τόσο η DASH όσο και η Μεσογειακή διατροφή είναι ισορροπημένες, εύκολες γιατί περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία χορταστικών και νόστιμων τροφών και υποστηρίζονται από εκτενείς μελέτες για την υγεία του οργανισμού. Και ενώ ο περιορισμός οδηγεί πιθανά σε γρήγορη απώλεια κιλών, οτιδήποτε περιοριστικό και απαγορευτικό έχει μακροπρόθεσμα την τάση να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: