Εμπλουτίστε την διατροφή σας με …βρώσιμα λουλούδια

Σύμφωνα  με μελέτη που διεξήχθη στο κέντρο χημικών αισθήσεων αιτία της παχυσαρκίας αποδείχθηκε, ότι δεν είναι η ζάχαρη και τα λιπαρά όπως πιστεύαμε, αλλά βρίσκεται βαθύτερα στο μυαλό μας, αφού έχουμε ταυτίσει το φαγητό με όμορφες μυρωδιές. Τα φαγητά με ζάχαρη και υπερβολικά λιπαρά εμπλουτίζονται με τεχνητές αρωματικές ύλες, έτσι μας ελκύουν να φάμε αλόγιστες ποσότητες και να το επαναλαμβάνουμε μια και ο εγκέφαλος καταγράφει όλες τις αισθήσεις.  

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Στον κόσμο της Ανατολής εκμεταλλευόμενοι τις αισθήσεις τους, στο φαγητό έχουν ενσωματώσει βρώσιμα φυτά και τα οφέλη τους είναι μεγάλα. Πολλοί τύποι λουλουδιών είναι εδώδιμα και παρέχουν έναν πλούτο βασικών θρεπτικών συστατικών απαραίτητα για την καλή υγεία, ωστόσο, επειδή ορισμένες ποικιλίες λουλουδιών, όπως η δακτυλίς και ο κρόκος, είναι δηλητηριώδη θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αναζητώντας ασφαλή βρώσιμα λουλούδια είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, καθώς και να προσθέσετε μια βουτιά χρώμα στα γεύματά σας.

Τα  περισσότερα παρέχουν βιταμίνη C ουσία που βοηθά την αποτροπή των λοιμώξεων. Ένα φλιτζάνι ωμή μπουράντζα (Borago officinalis), για παράδειγμα, αποδίδει 31,2 mg βιταμίνης C. Το λουλούδι τροπαίολο (Nasturtiums) είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης C, 10 φορές περισσότερο από το μαρούλι, σύμφωνα με το «Vineyard Gazette», το τροπαίολο παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Ένα φλιτζάνι κολοκυθοναθών προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών καλύπτοντας το 28 τοις εκατό της ημερήσιας κατανάλωσης των γυναικών και το 21 τοις εκατό των αντρών. Επίσης, τα ροδοπέταλα παρέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, και η λεβάντα  μια καλή πηγή βιταμίνης Α. 

Πολλοί τύποι βρώσιμων λουλουδιών, όπως το χρυσάνθεμο, δίανθος και βιόλα, περιέχει μια καλή δόση  καλίου, σύμφωνα με το περιοδικό «Molecules». Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθάει στην καλή καρδιά και τη λειτουργία των μυών. Ένα φλιτζάνι μπουράντζα παρέχει περίπου 3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, η οποία είναι ελαφρώς περισσότερο από το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών των ανδρών και το ένα πέμπτο των γυναικών. Ο  σίδηρος βοηθά το σώμα σας να έχει ενέργεια και προωθεί την κανονική μεταφορά οξυγόνου.

Τα ζωηρά χρώματα των βρώσιμων λουλουδιών υποδηλώνουν την παρουσία των ευεργετικών ενώσεων που ονομάζεται φυτοθρεπτικά συστατικά, τα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Η καλέντουλα (Calendula officinalis) περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από τη ζημία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Περιέχει επίσης περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη από λάχανα, το κατσαρό λάχανο ή το σπανάκι. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από διαταραχές, που σχετίζονται με την ηλικία ενώ οι βιολέτες αποτελούν πηγή ρουτίνης, η οποία προάγει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τη φλεγμονή. 

Μια δίαιτα για να είναι αποτελεσματική δεν αρκεί εξοντωτική άσκηση και άνοστα φαγητά, η καλή ψυχολογία και οι όμορφες μυρωδιές θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά ευχάριστα και μόνιμα. 

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: