Πώς οι διασημότητες βάζουν σε κίνδυνο την καθημερινή μας υγεία;

Η συνήθεια των περίεργων και αμφίβολων διαιτών  των διασημοτήτων είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Hollywood.  Την επόμενη φορά που o αγαπημένος σας celebrity διαφημίσει την πιο πρόσφατη μοδάτη δίαιτα ή αποτοξίνωση, θυμηθείτε ότι ακολουθώντας το παράδειγμά του, μπορεί μερικές φορές να κάνει τη ζυγαριά σας να δείξει τα κιλά που ονειρεύεστε, αλλά εν τω μεταξύ, ίσως άθελά σας έχετε βάλει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Γιατί ακολουθούμε τις συμβουλές υγείας που δίνουν οι διάσημοι; Οι γιατροί κατηγορούν αυτό που χαρακτηρίζεται ως «συμπεριφορά της αγέλης».  Επιστήμονες διερεύνησαν το πώς οι διασημότητες κερδίζουν αξιοπιστία ως ιατρικοί σύμβουλοι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα μίγμα του ένστικτου των ανθρώπων να ακολουθούν το κοπάδι καθώς και της επίδρασης που έχει το «φωτοστέφανο» της δημοσιότητας, το οποίο καλύπτει τους αγαπημένους μας αστέρες με ένα μανδύα αξιοπιστίας που ξεπερνά τα όρια της βιομηχανίας της showbiz ή την τέχνη του καθενός από αυτούς.  Οι εκάστοτε fans βρίσκουν ευκολότερο να επιλέξουν να ακολουθήσουν τα βήματα των αγαπημένων τους διασημοτήτων, αγνοώντας συμβουλές από ειδικούς που είναι πιο αξιόπιστες.

Ο τρόπος που διατηρούν τη φόρμα τους και ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά είναι εντελώς διαφορετικός και ίσως να μην θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το μη ρεαλιστικό πλάνο για την υπόλοιπη ζωή σας.  Εκτός από αυτό, η διατροφή σας πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία, το βάρος, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και τον τρόπο ζωής σας. Μερικοί από εμάς καταναλώνουν τόσες θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα που κάποιος διάσημος μπορεί να μην καταναλώσει σε μια ολόκληρη μέρα.  Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να ακολουθούμε το παράδειγμά τους χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας τις προσωπικές διαφορές, τις τροφικές ευαισθησίες και προτιμήσεις μας. Επιπλέον, η αντιγραφή ενός διατροφικού πλάνου δεν αφορά μόνο την σωματική αλλαγή και τη μείωση του βάρους, αλλά και την υιοθέτηση βέλτιστων διατροφικών κανόνων, κάτι που οι δίαιτες των διασημοτήτων δεν εξασφαλίζουν πάντα.  Ορισμένες προσωπικότητες παίρνουν καθημερινά πολύ περιορισμένες θερμίδες στα καθημερινά τους γεύματα και αυτό δεν είναι υγιές για ένα δραστήριο άνθρωπο.

Υπάρχει πάντα ένα στοιχείο εξαπάτησης στις στρατηγικές του branding και marketing των διασημοτήτων. Κατά καιρούς μπορεί να ακολουθούν μια πολύ αυστηρή δίαιτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρώνε πραγματικά αυτό που λένε σε όλη τους τη ζωή. Η περιοριστική διατροφή τους δεν βασίζεται στην καθημερινή ρουτίνα αλλά καλύπτει κάποιες εβδομάδες προετοιμασίας για έναν καθορισμένο ρόλο για τη δουλειά τους. Παράλληλα, μερικοί από αυτούς γυμνάζονται με personal trainers για ατέλειωτες ώρες για να μειώσουν και να διατηρήσουν το βάρος τους, κάτι που ένας κανονικός άνθρωπος θα ήταν αδύνατον να ακολουθήσει λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και κόστους φυσικά. Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες όπως η δομή των γονιδίων αλλά και οι διάφορες πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις. Δεν είναι όλα φυσικά, όπως ισχυρίζονται πολλοί από αυτούς και είναι πολύ δύσκολο να ταιριάζουν στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου.

Πολλοί διάσημοι φαίνονται υπέροχοι, αλλά πληρώνονται αστρονομικά ποσά για έχουν αυτή την εικόνα και μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να έχουν έναν προσωπικό σεφ και γυμναστή. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρούμε υγιείς τρόπους κατανάλωσης που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της έμπνευσης που μπορεί να πάρουμε από κάποια διασημότητα και της ανθυγιεινής εμμονής μας σε αυτή.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: